Jeg har lavet smoothies i mange år efterhånden og har herunder samlet nogle af de tips & tricks, som gør min hverdag lettere, når det kommer til at få lavet de næringsrige smoothies, også på travle morgener. 

Frys dine smoothie-rester til isterninger. Jeg laver stort set altid for meget smoothie - med vilje. Den overskydende smoothie hælder jeg i tre stål isterningebakker (svarende til ca. 700 ml) og sætter i fryseren. Dagen efter vipper jeg enten isterningerne direkte i blenderen om aftenen, så de står og tør op over natten, eller jeg kommer dem i en frostpose, så de ligger klar i fryseren til de morgener, hvor det skal gå ekstra stærkt. 

Lav smoothie nok til to dage
Fryser jeg ikke det ekstra smoothie ned, så gemmer jeg en flaske i køleskabet til næste dag. Nogle næringsstoffer vil gå tabt, men det er stadig en sund og nærende start på dagen. 

Tag morgenmaden med på farten.
Har du brug for at tage din smoothie med på farten, så kan du anskaffe dig nogle glasflasker, så du nemt kan tage smoothien med i bilen, på job osv. Vi genbruger 750 ml glasflasker fra æblemost, tomatsauce og lignende.

Sørg altid for at tilføje plante- og fiskeolier eller fed frugt/grønt (avocado) i din smoothie. De vigtige fedtopløselige vitaminer A, D, E, og K kan ikke optages i kroppen, hvis ikke der er fedtstoffer i maven. Parkér idéen om at fedt kun feder - den rette mængde af de gode fedtstoffer kan også hjælpe én med at tabe sig. Hjerne og krop har brug for omega 3, der oftest findes i fed fisk. Det er vigtigt at få den rette balance mellem omega 3, 6 og 9.

Husk at tygge din smoothie, juice og suppe.
Ca. 1/3 af fordøjelsen sker i munden, fordi kroppen udskiller fordøjelsesenzymer, når du tygger. Tyg derfor altid maden grundigt, så den får de rette enzymer med på rejsen gennem fordøjelsessystemet.

En opskrift er ikke nødvendig for at lave gode smoothies.
Man behøver ikke opskrifter for at lave smoothies, men det kan være rart i starten indtil man er kommet godt i gang.

Laver du smoothie uden opskrift, så kom alt det i du ønsker, dit måltid skal indeholde. Prøv dig frem! Måske skal du søde dine smoothies i starten med mere frugt, og når du har vænnet dig til den nye smag og konsistens, kan du med tiden minimere indholdet af de forsødende ingredienser.

Mangler du alligevel inspiration, så prøv for eksempel opskriften på denne JERN-POWER-SMOOTHIE

Smagshjælp

Ingredienser som citronsaft, jordbær, ananas, chili og ingefær er stærke i smag, og kan dække godt over kål og lignende ingredienser.

Hæld kogende vand i din smoothie
Hvis du bruger mange ingredienser fra frost i din smoothie, kan det være en god idé at hælde lidt kogende vand over indholdet, så smoothien nemmere blendes. Mange grøntsager har også godt af at blive varmet let op for at frigive flere gode næringsstoffer. Jeg hælder kogende vand i blenderen, så det dækker ca. ¼ af indholdet. 

Anvender du ikke frosne ingredienser i din smoothie
Varm smoothie er ikke lige så læskende og friskt, så tilsæt isterninger, hvis du ønsker din smoothie skal være koldere.

Brugen af bær i smoothies.
Det anbefales at frosne bær koges før brug for at mindske risikoen for sygdomme. Du kan læse mere om det på Miljø- og Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Se hvordan du forbereder ugens smoothies her.

Alt det bedste,

Mette Skjærbæk