En videnskabelig forklaring

Dette emne har været en øjenåbner og et af de mest interessante studier, vi har arbejdet med i vores produktudvikling over de seneste år: Hudens pH. Baseret på alt, hvad vi fandt ud af gennem studierne, har vi skabt en ny type hudplejeprodukt som, helt grundlæggende, optimerer hudens sundhed.

Læs om HERO pH solution 02 her og dyk ned i den vigtige viden om hudens pH herunder.

Hvad er pH-værdi?

pH er en talværdi, som bruges til at måle surhedsgraden i for eksempel vand, hudplejeprodukter og på hudens overflade. På en skala fra 0-14 måles pH-værdier i syre- og baseforhold, hvor 7 er neutralt, alt under 7 er syre, og alt over 7 er base. En balanceret hud trives godt med at have en pH-værdi på omkring 5, og det vil sige, at huden har det bedst med at være let sur. Den indre krop derimod, har det godt omkring det neutrale 7.

Er din huds pH i balance eller er den ude af balance?

pH-skalaen

 

Hvorfor er hudens pH vigtig?

Hudens pH spiller en afgørende rolle for hudens tilstand og udseende. Huden fortjener de bedste betingelser, og det vigtigste udgangspunkt for at opnå en sund hud, er en stabiliseret pH-værdi. Forandringer i pH påvirker enzymaktiviteten og forstyrrer de naturlige celleregenererende processer, som er vigtige for hudens sundhed.

Huden har et fint beskyttende lag på overfladen; syrekappen, som består af talg og sved fra hudens mange mikroskopiske porer. Syrekappens fornemmeste opgave er at beskytte ved at opretholde en optimal balance af fugt, fedt og hudens naturlige bakterieflora. Samtidig skal den også beskytte mod udefrakommende, usunde bakterier, svampeinfektion, UV-stråler og forurening. På den måde fungerer syrekappen som en essentiel beskyttende barriere og en ”knight in shining armour” for hudens immunforsvar.

 

Hvad sker der, hvis hudens pH er ude af balance?

Hvis hudens pH kommer ud af balance og påvirkes i en neutral, basisk eller for sur retning, bliver syrekappen udfordret og kommer midlertidigt ud af balance. Det kan tage flere timer, før den beskyttende barriere stabiliseres og gendannes, og i mellemtiden er huden sårbar og modtagelig overfor blandt andet infektion, irritation og udtørring. Sker dette på daglig basis eller flere gange om dagen, regenereres syrekappen ikke optimalt.

Huden er derfor længere tid om at finde tilbage til den optimale pH, og den forbliver derfor tør, sårbar eller stresset – og det er netop her, mange hudproblemer har sin oprindelse.

Der er mange faktorer, der påvirker huden, og når noget så simpelt som vandet i vandhanen påvirker huden i en basisk retning, så vil mange af os have en for høj pH i mange timer i løbet af en dag. Med alle de andre faktorer, der også spiller ind, kan syrekappen være negativt påvirket i lang tid. Det betyder, at huden er mindre modstandsdygtig og dermed mere udsat.

Hvor lang tid det tager, før hudens pH er stabiliseret, afhænger af hudtype, alder, køn og meget mere.

Hvad kan påvirke hudens pH?

Hudens pH påvirkes af mange interne og eksterne faktorer. pH-værdien på huden kan variere alt efter, hvor på kroppen den måles og mange dermatologiske hudtilstande, som for eksempel forskellige former for dermatitis, vil give udsving på pH-skalaen.

Eksterne faktorer

 • De eksterne faktorer, som påvirker pH-balancen kan eksempelvis være:
 • Kontakt med vand; at bade og vaske hænder, at rense huden.
 • Kontakt med sæbe og rengøringsmidler.
 • Brug af skrappe, adstringerende ansigts-/kropsplejeprodukter og kosmetik.
 • Overbehandling af huden med for eksempel scrub og peelende hudplejeprodukter.
 • Snavs og forurening.
 • Ændringer i temperatur og vejr.
 • Svømmehalsbesøg.

Interne faktorer

 • Kroppens endogene miljø; hormoner, køn, alder, gener og livstil kan have en effekt på hudens pH.
 • Køn kan spille en rolle, da pH-værdien ofte er en smule lavere på mænds hud end på kvinders, da mænds hud har tendens til en højere talgproduktion.
 • Ligesom vores alder som regel afspejles på huden, vil pH-værdien gøre det samme i mindre grad. En nyfødt baby, som ikke har færdigudviklet den beskyttende syrekappe endnu, har en let basisk pH og derfor en ekstra sensibel hud. Som hormonerne ændrer sig i takt med livet under for eksempel pubertet, graviditet og overgangsalder, kan hudens pH også ændre sig.
 • Sunde valg i forhold til kost og livstil kan støtte huden i at opretholde en sund pH-værdi.

Hvad sker der, hvis huden påvirkes i neutral/basisk retning? (7 eller over)

Huden påvirkes til et mere neutralt eller basisk niveau ved kontakt med vand, sæbe og rengøringsmidler, svømmehalsbesøg, håndsprit eller hvis huden renses og skrubbes. Når huden er for basisk, kan den døje med ekstrem tørhed og have en stram og skrøbelig overflade. En hud med en pH-værdi omkring 7 eller derover har en større tendens til inflammation og ubalanceret enzymaktivitet, hvilket fremskynder ældningsprocessen i huden og nedbryder de kollagene fibre. Huden kan også have tendens til bumser og akne grundet den manglende tilstedeværelse af hudens blødgørende og beskyttende talg.

Hvad er den optimale pH, når huden er i balance? (ca. 5)

Det bedste udgangspunkt for en sund hud befinder sig lige her. En let sur pH hjælper med at bevare den hudvenlige bakterieflora i huden. Disse bakterier er en del af hudens immunforsvar, som forhindrer skadelige bakterier at trænge ind. Derudover er hudens naturlige produktion af talg i balance, og syrekappen fungerer derfor optimalt beskyttende. Huden er smidig og føles hverken for tør eller for fedtet.

Hvad sker der, hvis huden har en for sur pH? (under 4)

Syre gør huden sur, og en hud med en pH-værdi på under 4 er ofte hypersensitiv, modtagelig overfor infektion og ser rød og irriteret ud. Denne hudtilstand er ikke så almindelig, men kan ske hvis huden for eksempel behandles med en høj procent kemisk peeling eller ved anden kosmetisk kemisk behandling, hvor huden bliver ’strippet’ for dens naturlige fedstoffer. Men det kan også være fra syreholdige rengøringsmidler, såsom afkalkningsmidler eller noget så naturligt som syre fra citron. De fleste hudplejeprodukter, du kan købe i butikkerne der indeholder kemisk peeling/frugtsyre, kan anvendes på huden uden bekymring. Det er dog stadig vigtigt at være forsigtig, når det kommer til at anvende syreholdig hudpleje. Hvis huden begynder at slå ud oftere og bliver mere sart, kan årsagen være, at produktet er for hårdt for huden, eller at det anvendes for ofte.

pH-værdiens essentielle rolle ved sårheling, eksem og andre dermatologiske hudtilstande

Videnskabelig dokumentation viser, at man kan måle en neutral-basisk pH-værdi i blandet andet kroniske sår og områder med eksemlignende tilstande i huden. Disse studier dokumenterer, at hvis sår og andre dermatologiske udfordringer på hudens overflade stimuleres mod en sur pH, vil hudens forsvarsmekanisme have en bedre og mere effektiv helingsproces end hvis den forbliver i sin neutrale eller basiske tilstand. En stabiliseret pH-værdi spiller altså en essentiel rolle i forbindelse med sårheling, samt ved hudlidelser og almene dermatologiske hudsygdomme som for eksempel seboroisk dermatitis, psoriasis, rosacea, eksem og akne.*

Hos Karmameju ønsker vi, at vi begynder at tale meget mere om hudens pH-værdi i hudplejebranchen, da det er hele grundlaget for vores huds sundhed, almene tilstand og udseende.

Alt det bedste /
Christina

[collection1]

*Eksempler på links til videnskabelige artikler som fremhæver vigtigheden af en stabiliseret pH-værdi på huden