At mærke det kolde vand, få blodet til at strømme til dine indre organer, kroppens overflade fyldes med gåsehud, mens munden gisper efter vejret. Aldrig har det været mere populært at vinterbade. Og vi forstår godt hvorfor. Vinterbadning gør noget godt for dig, dit velvære og din krop - og selvom det kolde vand ikke altid virker indbydende, så kan du høste mange fordele ved et kort dyp i det kolde gys. Men mangler du det sidste skub? Hér får du tips og tricks til at komme godt i gang med vinterbadning.

________________  

 

Derfor er vinterbadning godt for dig

 

Når du hopper i det kolde hav, får kroppen et endorfin-chok, fordi din krop bliver nedkølet så brat. Blodkarrene trækker sig sammen, og det udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet - præcis ligesom en løbetur. Det er godt for dit psykiske og mentale helbred, og giver dig en indre følelse af lykke, ro og velvære. Adskillige studier påviser at vinterbadning også er godt for dit fysiske helbred. Har du smerter eller ubehag i kroppen, kan vinterbadningen hjælpe dig på vej til at nedsætte disse på længere sigt. Vinterbadning hjælper dig desuden med dit kredsløb, får gang i immunforsvaret og menes også at være medvirkende til, at øge din forbrænding og stofskifte, da det kræver en stor portion energi, at holde kroppen varm, når den udsættes for et koldt dyp i havet. 

 

 

Sådan kommer du i gang med vinterbadning

 

 

I det store hele er vinterbadning en tilvænningssag. Derfor kan du med fordel starte så tidligt på sæsonen som muligt, således at kroppen langsomt vænner sig til kulden - men det er aldrig for sent at komme i gang. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at vinterbadningen skal behage dig, og gøre dig glad. Lysten skal komme, og drive dig indefra. Vinterbadning handler så vidt ikke om, hvor længe du er under vandet. De første par gange, du prøver kræfter med vinterbadning, anbefales det, at du er under vandet i maksimum 5-10 sekunder. Med tiden, når du er blevet mere erfaren, kan du være i vandet i 20-40 sekunder. Hold hovedet over vand som nybegynder, da blodkarrene i hovedet ikke reagerer på samme måde som kroppens. Du kan derfor blive for hurtigt afkølet, og det kan øge risikoen for at besvime. Tag måske din veninde eller ven under armen, og start en energigivende vane sammen på badebroen.
 

 

At mestre de kolde vandtemperaturer


For at kunne mestre vinterbadning, handler det om at gøre det til en vane. Det anbefales, at man vinterbader ca. 2-3 gange om ugen for at få en rutine, og for at vænne kroppen til de kolde vandtemperaturer. Jo mere kroppen vænner sig til det, jo nemmere bliver det for dig at nyde det, selvom det er koldt. Speed gerne processen op hjemmefra ved at afslutte dine brusebade med så koldt vand, som du kan klare. Det er også en fordel at øve dig i at foretage dybe og langsomme vejrtrækninger i vandet.

 

Du kan måske udforske den verdenskendte Wim Hof-metode, som kombinerer åndedrætsøvelser med kolde omgivelser og træning af mindset. 

 

 

 

Få varmen efter din vinterbadning

Som en del af din vinterbade-rutine er påklædningen også en stor talsmand, når du skal en tur i den kolde balje. Her er det vigtigt at have en blød, lækker og lun badekåbe eller heldragt til at varme sig i, efter det kolde gys. En varm hue kan også anbefales, også mens du bader.


Hold varmen med enten vores badekåbe, heldragt eller sokker, som giver dig ekstra luksus og komfort med den bedste kvalitet af let, blød og varm fleece.

 

  


“Det er som, at få en del af den vildeste BLØDE luksus. Jeg er så taknemmelig. Her i vinteren er det en gave uden lige. Hvis jeg kunne, havde jeg aldrig andet på. Jeg giver jeres hyggedragt, morgenkåbe og sokker den allervarmeste anbefaling.”
- Mette, 37 år
 

[collection1]

 

Er du en af de heldige, som har mulighed for at gå i sauna efter din vinterbadning, så anbefaler vi at massere din krop med varmende olieprodukter til både ansigt og krop. Mærk den prikkende fornemmelse under huden, mens blodet pumpes ud i kroppen, og huden vækkes til live.

Har du ikke adgang til en sauna, så få varmen indefra ved at fylde en termoflaske med varm te for at få (og holde på) varmen efter en tur i havet. Prøv prisvindende Cocoon Tea Artisans med de fineste helblade fra den originale økologiske teplante.  

 

[collection2]

Så, ledte du efter et tegn til at komme godt i gang, så se dette som dit signal. Gør det for dig! For samværet, for velværet, for kropsglæden, for endorfin-kicket og for dit immunforsvar. Nu er du klædt godt på - det næste, du skal gøre, er at klæde dig af…

Vi ses i bølgen blå!

________________   

 

Tips og tricks til din vinterbadning

  • Gå ned eller sænk dig selv langsomt i vandet med rolige bevægelser.
  • Kommer du direkte fra sauna, så lad kroppen køle lidt ned, inden du går i det kolde vand.
  • En god idé er, at tage en hue på, så kroppen til stadighed holder på varmen.
  • Det er en fordel at øve dig i at foretage dybe og langsomme vejrtrækninger. Prøv den verdenskendte Wim Hof-metode.
  • Hold dig til ultra-korte dyp i starten - du kan langsomt forøge din tid i vandet. 
  • Hav varmt og behagelig påklædning klar efter badning, og eventuelt noget varmt at drikke. 
  • Bad aldrig alene, men boost samværet ved at dyppe med en ven.
  • Bad ikke, hvis du er i tvivl om dit helbred eller er sløj.
  • Brug CALM balm som en beskyttende kuldecreme på huden i ansigtet før, efter og mens du bader, for at undgå forfrysninger.