Jeg husker det, som var det i går: I 70'erne gik jeg i klasse med Ida og var på besøg en eftermiddag, da jeg så hendes mor lave yoga i stuen. Jeg føler, jeg stod bag en dørkarm og kiggede skjult på hende lave hendes stræk, fuld af fascination. Det havde lille Mette aldrig set før…
_________________________________________

Jeg så til gengæld altid vores kat Kissi strække sig efter søvn, som det mest naturlige i verden, og katte er ikke de eneste, der altid starter med et tålmodigt stræk. Videnskab.dk skriver, “Det ses hos næsten alle dyrearter - vores bedste ven, hunden, strækker forpoterne fremad og svajer i ryggen, og selv fisk spreder og vinker med finnerne, når de vågner.”

Så måske vi, lige på det punkt, skal lære af dyrene, for noget så instinktivt rart og sundt for kroppen kan nemt blive glemt i en travl op-og-i-gang hverdag. 

Hvorfor? 

Når jeg skriver en artikel om at strække sig, er det med håbet om at inspirere dig til at begynde at huske på det, når du vågner, men også i løbet af dagen som et lille mini-break. Det er den fineste DO YOU at prioritere de mange små ting, vi kan gøre for at skabe den vigtige forbindelse med os selv.

Når vi strækker os, påvirker det både nerver, sener, ledbånd, muskler og bindevævet positivt. Fleksibiliteten øges i vores muskler og hormonet endorfin frigives. Endorfin er med til at give os følelsen af lykke, og det giver energi og velvære. Det vil jeg gerne bede om til forret inden morgenmaden, tak.

Der er mange gode grunde til at strække sig, men måske vigtigst af alt er, at det føles så godt.

Herunder vil jeg komme ind på, hvorfor stræk og bevægelse er rigtig godt for bindevævet. Bindevævets sundhed er nemlig en afgørende faktor for, hvordan vores hud ser ud. 

Hudens tre lag er overhuden, læderhuden og underhuden. Læderhuden består primært af bindevæv, også kaldet fascia, som primært er dannet af kollagen- og elastinfibre. 

Normalt reparerer og fornyer bindevævet sig selv for at bevare elasticitet og spændstighed, men med alderen stopper de naturlige reparationsprocesser, og så mister bindevævet langsomt sin elasticitet. Denne proces fremskyndes i øvrigt kraftigt af solens UV-stråler (netdoktor.dk).

Hvad er fascia?

Fascia, også kaldet kroppens bindevæv, er det væv, der binder vores muskler, knogler, sener, ledbånd og blodkar sammen. Når kroppen har sundt fascia, bliver vi mere smidige og fleksible.

Fordele ved at holde fascia sundt inkluderer forbedret blodcirkulation og øget kropssymmetri. Nogle af de positive virkninger på huden er reduktion af strækmærker og cellulite samt nedbrydning af arvæv.

En usund fascia kan skyldes flere ting, men en af de største syndere er en alt for stillesiddende livsstil med mangel på bevægelse samt dårlig kropsholdning. Andre faktorer, der kan bidrage til en usund fascia, kan være overbelastning af musklerne, stress og dehydrering.

Læs artiklen “STAY HYDRATED - drink water


Hvordan kan jeg holde fascia sund?

Du kan holde fascia sund ved at strække dig dagligt. Dette kan gøres ved at integrere strækøvelser i din daglige rutine. Det behøver ikke være besværligt; for eksempel kan du begynde dagen med en behagelig morgenstrækning.

Du kan derefter tilpasse dine strækøvelser efter behov. Det kan være, at du føler behov for at strække dig efter en lang arbejdsdag eller inden sengetid.

Kropsholdning og bevægelse er to andre faktorer, der spiller en rolle i opretholdelsen af sund fascia. Det er vigtigt at fokusere på en korrekt kropsholdning og sikre, at du ikke bukker sammen i ryggen. Bevægelse er en af de nemme faktorer. Bevægelser behøver ikke nødvendigvis at være træning; du kan nøjes med en rask gåtur i den friske luft.

Læs artiklen “Derfor er dagslys så vigtigt for dig”

Hermed min varmeste anbefaling til at starte morgenen med at strække dig som dit yndlingsdyr... bare lige at sidde på sengekanten og vække både kroppen og tankerne stille og roligt.

Alt det bedste