Psykologien bag DO YOU
af autoriseret psykolog Marie BrixtofteDO YOU
To ord. Fem bogstaver. En konsonant og fire vokaler. Det lyder ikke af meget. Og alligevel er det næsten alt.
Jeg har endnu ikke mødt en eneste klient, som havde et godt forhold til sig selv, da vi startede terapien. Mange havde intet forhold til sig selv og måtte uforstående spørge, hvad jeg mente med, ”hvor godt er dit forhold til dig selv?”. Resten svarede ”dårligt”, ”jeg hader mig selv”, ”jeg er så utilfreds med mig selv” og mere i samme dur. Og så gik det terapeutiske arbejde i gang. For hvad er vigtigere end at få et godt forhold til sig selv.
Forstil dig i stedet, at jeg startede vores første session med at spørge, ”hvor godt er dit forhold til din partner?” Det er logisk, at du ikke ville være lykkelig, hvis du svarede ”dårligt” eller ”jeg hader min partner”. Eller hvis du kiggede uforstående på mig og sagde ”jeg har ikke noget forhold til min partner”. Ingen ville være i tvivl om, at det var noget, som vi skulle arbejde med, og noget som ikke gjorde dig godt.
Men i vores kultur glemmer mange, at vi også skal have et forhold - og et godt forhold - til os selv. DU er det eneste menneske, som du er sammen med 24/7, fra det sekund du er født, til det sekund du dør. Når du er alene hjemme, er du faktisk sammen med dig selv. Når din indre kritiker råber, at du er tyk, dum eller har en rygrad som en regnorm, så mobber du dig selv. Du er din egen siamesiske tvilling.
Tidsskriftet Science udførte et tankevækkende eksperiment: Deltagerne blev bedt om at vælge mellem enten at sidde og tænke i mellem 6 og 15 minutter i et rum med intet andet end en stol, ingen vinduer, ingen billeder, ingen tv og ingen telefon, eller at give sig selv elektrisk stød. 25 procent af alle kvinder og 67 procent af alle mænd følte, det var så ubehageligt at være alene med sig selv, at de valgte at give sig selv elektrisk stød. T.D. Wilson m.fl. ”Just Think: The Challenges of the Disengaged Mind”, Science, 345 (2014), s. 75-77