
Sund hud spiller en essentiel rolle i den generelle sundhed og for længden af din levetid. Nyere videnskabelige studier har vist, at pleje af din hud ikke kun forbedrer dens tilstand, men også støtter kognitiv funktion og generel velvære.
Af grundlægger, Mette Sjærbæk
Når vi spørger: “Hvad er dit valg af solpleje?”, inviterer vi ikke til det perfekte svar - men til bevidsthed.
I forbindelse med relanceringen af Karmameju SUN deler grundlægger, Mette Skjærbæk, i denne artikel, hvorfor valget af solcreme er en vigtig beslutning – både for vores hud og vores helbred.
Du kan også læse om forskellen på solfiltre, og hvorfor Mette, ud fra et forsigtighedsprincip, udelukkende vælger mineralske solfiltre – til sig selv, til sine døtre og til alle, der bruger Karmameju Skincare.
__________________________________
Mine grunde til kun at vælge mineralske solfiltre er mange. De ligger på hudens overflade som et beskyttende skjold og yder bredspektret beskyttelse. De virker med det samme efter påføring. De svier ikke i øjnene. De anbefales til børn. De anbefales ved soleksem. De er naturligt udvundne. De laver ikke gule skjolder på tøjet. Pletter kan vaskes af. De tilstopper ikke huden.
Der findes tre typer solfiltre: mineralske, kemiske og nano-baserede solfiltre. For mig er mineralsk solfilter det eneste trygge valg, og det har det været siden jeg var i 20’erne og blev bekendt med, hvordan hudplejeingredienser kan påvirke vi menneskers vitale kropssystemer og sundhed.
Mit fravalg af kemisk og nano-solfilter sker ud fra et forsigtighedsprincip. Der er i min optik for megen videnskabelig dokumentation, som peger i negativ retning om de kemiske filtre, og det løfte jeg har givet til forbrugerne, er baseret på transparens og forsigtighed.
Det har ikke været nemt at udvikle Karmameju SUN. Med den første version af vores mineralske solfilter, synes jeg, vi nåede 90% af vejen med at gøre det usynligt på huden og nemt at smøre ud. I den nye version, synes jeg, at vi er nået helt i mål.
Den "nemme” løsning havde været at bruge kemisk solfilter eller mineralske filtre på nanoform og at tilføre silikone til formlen, for at gøre den lettere at smøre ud. Ingen af de tre muligheder stemmer overens med mine holistiske værdier.
Mineralske nano-solfiltre, hvis partikler gøres mikroskopisk små med nanoteknologi, anvender vi ikke ud fra et forsigtighedsprincip.
Kemiske solfiltre virker først, når de er trængt ind under hudens overflade, dette med en kemisk proces, hvor UV-strålerne omdannes til varme. Som årene går, bliver flere og flere kemiske solfiltre mistænkt for eller dokumenteret at være hormonforstyrrende eller være forurenet med hormonforstyrrende stoffer i udviklingsprocessen*. En udvikling, som jeg har fulgt med i, og som bekræfter mit valg omkring kun at anvende mineralske solfiltre. Det er det løfte, jeg har givet til dem, der bruger Karmameju - og dét, jeg ønsker at give videre til mine døtre.
Derfor har vi arbejdet videre med en ny serie af solbeskyttelse, vi kalder serien SUN 2.0. Vi lykkedes heldigvis med at skabe en solserie med det mineralske solfilter zinkoxid, som i vores opdaterede formel fortsat yder optimal bredspektret beskyttelse, men er nu let at bruge og vigtigst (det var vores største udfordring), så er vores nye mineralske solfilter usynligt på huden.
Det er en kæmpe glæde for mig, at vi har skabt så lækker og plejende en solcreme, kun baseret på mineralsk solfilter, og som jeg ser det, er der ikke længere nogen grund til at anvende andet end mineralske solfiltre.
Der er mange grunde til, at jeg vælger mineralske solfiltre – først og fremmest af hensyn til menneskers sundhed. Kosmetikindustrien udvikler sig konstant i takt med ny viden, og ingredienser, der engang blev betragtet som sikre, bliver i dag revurderet.
Jeg tror på gennemsigtighed og den nyeste forskning, når det kommer til at vælge de bedste ingredienser til huden. Jeg har en dyb tillid til naturen og dens evne til at imødekomme vores behov. Vi optager en stor del af den hudpleje, vi påfører, og for mig er hudpleje som næring til huden. Ligesom jeg ønsker, at vi som familie indtager så meget naturlig og økologisk mad som muligt, så ønsker jeg også, at vores hud får skinfood, der harmonerer med vores væsen.
Det mineralske solfilter, vi anvender i Sun 2.0 består af zink. Et mineral, som er naturligt udvundet. Det, synes jeg, er betryggende.
“Det er en mærkesag for mig at oplyse om, at valget af solcreme er en vigtig beslutning - for både vores hud og helbred.”
Det er en mærkesag for mig at oplyse om, at valget af solcreme er en vigtig beslutning - for både vores hud og helbred. Huden er vores største organ – det er et spredningsorgan, tænk f.eks. på, når medicin påføres ét sted på kroppen via f.eks. en creme, gelé eller plaster, hvorefter huden spreder dette ud i hele kroppen. Huden er så vigtig for vores generelle sundhed; med dens sarte pH-værdi og sit fine mikrobiom. Hudens sundhed, og herunder SPF, er dokumenteret som essentiel for lang levetid/ longevity - det kan du læse mere om i denne artikel, jeg har skrevet om, hvor essentiel hudens sundhed er for os mennesker.
Mineralske, fysiske solfiltre - for eksempel vores solfilter zinkoxid - lægger sig på hudens overflade og beskytter ved at reflektere UV-stråler væk fra huden som et spejl, mens kemiske solfiltre trænger ned huden og herfra absorberer UV-strålerne og omdanner dem til varme gennem en kemisk proces. Personligt bryder jeg mig ikke om tanken om, at kemiske solfiltre først virker efter 20 minutter**, når de er trængt ned i huden. Jeg foretrækker mineralske solfiltre, som forbliver på hudens overflade og virker med det samme.
I samarbejde med vores højt værdsatte producent i det sydlige Italien, som har økologiske marker så langt øjet rækker og bæredygtig certificeret produktion, er vi lykkedes med at “knække koden” til at gøre de mineralske solfiltre lækre i brug, hvilket er et udgangspunkt for, at man har lyst til at bruge solbeskyttelsen - flere gange dagligt.
Balancen mellem den nemme påføring og de fugtbindende ingredienser, bl.a. økologisk aloe vera, økologisk sheasmør og blødgørende planteolier- og aktive planteekstrakter, har gjort udfaldet i, at vi er lykkedes med at lave en solserie, helt op til SPF 50+, som ikke gør dig hvid, og som efterlader huden smuk og velplejet. For vi har valgt, at det ikke kun er solbeskyttelse, vi skaber i Karmameju SUN; det er nærende og plejende antioxidantrig hudpleje, således at du ved påføring giver din hud de bedste betingelser for at have det godt i de skrappe stråler fra solen.
- Mineralske solfiltre, også kaldet fysiske solfiltre, som Karmameju anvender
- Nanopartikel-solfilter: Solfiltre i nanoform
- Kemiske solfiltre
Mineralske solfiltre
Mineralske solfiltre, zinkoxid og titaniumdioxid, består af mineraler med naturlig oprindelse fra jorden. Fysiske solfiltre lægger sig, og forbliver, oven på huden som en hinde, der beskytter huden ved at reflektere UV-strålerne væk fra huden. Vi foretrækker fysiske filtre, da flere års forskning peger på, at de er meget fotostabile og mindre tilbøjelige til at irritere huden***. Vigtigst af alt så trænger de ikke ned i huden. Solcremer med fysiske solfiltre er kendt for at være svære at smøre ud og for at efterlade huden med et hvidligt skær, men det er ikke tilfældet med Karmameju Sun.
Mineralske/ fysiske solfiltre: Zink Oxid. Titanium Dioxid.****
Nanopartikel-solfilter
Mange ingredienser kan laves i mikroskopisk nanostørrelse. Man har f.eks. skabt de fysiske solfiltre i nanoform for at gøre filtrene mindre synlige på huden, og dermed mindre hvid. Desværre vides der kun lidt om de eventuelle risikofaktorer ved nanopartikler generelt, og derfor anvender vi dem ikke ud fra et forsigtighedsprincip. Ingredienser i nanoform listes altid med “nano” i parantes efter navnet, f.eks. Titaniumdioxid (nano), så forbrugeren kan se, at der er anvendt nanoingredienser i produktet. Karmameju anvender ikke nano-solfilter.
Nanopartikel solfiltre: Alle solfiltre som er anført med (nano) i parantes efter ingrediensnavnet.****
Kemiske solfiltre
Kemiske solfiltre er syntetiske. Når UV-strålerne rammer huden, absorberer solfiltrene UV-strålingen og omdanner strålerne til varme nede i huden. De kemiske solfiltre kan ikke ses, når de smøres på huden og anvendes derfor af mange hudplejemærker. Ingen af de kemiske filtre er godkendt af den “grønne” certificering ECOCERT/COSMOS.
Kemiske solfiltre: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate. Ethylhexyl Triazone. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Diethylhexyl Butamido Triazone. Ethylhexyl Salicylate. Octocrylene. Oxybenzone. Avobenzone. Octinoxate. Tinosorb. Ethylhexyl Methoxycinnamate. Homosalate (må fra 2025 ikke længere anvendes i almindelige solcremer). m.fl.****
De fleste af os elsker solen, også jeg - og der er også mange fordele ved at lade den smukke ildkugles varme stråler solkysse vores hud. Men at anvende en sikker solcreme er alfa omega for vores sundhed og sikkerhed.
Sikkerhed for forbrugeren er ledestjernen i vores produktudvikling. Tak for jeres tillid til Karmameju - det betyder alverden.
Kærlig hilsen
Mette Skjærbæk
Grundlægger af Karmameju
*Sundhedsstyrelsen om det kemiske solfilter 4-MBC, som ikke længere er tilladt at bruge i
solcremer inden for EU: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Faktaarksolbeskyttelse/SolcremeX.ashx
*Undersøgelse foretaget af de tyske myndigheder, der har fundet det hormonforstyrrende ftalat DnHxP i 50% af de 40 undersøgte solcremer med det kemiske solfilter DHHB på det tyske marked: https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=2&ID=3940
*Undersøgelse fra Rigshospitalet, der har fundet rester af et hormonforstyrrende solfilter i follikevæskeprøver hos par i fertilitetsbehandling: https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2024/April/hvor-slemt-staar-det-til-med-hormonforstyrrende-stoffer-.aspx
**Sundhedsstyrelsen (2025) om påføring 20 min. inden soleksponering: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Faktaark-solbeskyttelse/SolcremeX.ashx?utm_source=chatgpt.com
*** Om sammenhængen mellem soleksem og solfiltre: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36279254/
*** Også om sammenhængen mellem eksem og solfiltre: https://nationaleczema.org/blog/sunscreen-avoid-flaring/
**** De ovenstående lister er udarbejdet i marts 2025. Lovgivningen ændrer sig løbende i forhold til, hvilke solfiltre der anses som sikre for forbrugeren – søg derfor altid opdateret viden om din solcreme på det givne tidspunkt.
__________________________________