Søvn er et af de allervigtigste elementer for vores krops regenerering og heling. Når vi sover, starter kroppens reparationsmekanismer. Både i kroppen som helhed og i den grad også for huden. Deraf det fine navn beauty sleep.

 

Da jeg fik mit andet barn, var det en svær tid i mit liv. Jeg havde mistet min elskede lillebror få måneder forinden, og baby Milas søvnmønster var ikke godt. Hun vågnede mange gange hver nat. Samtidig havde jeg svært ved at komme ordentlig tid i seng. Med børn, lektier, husholdning, madlavning og fuldtidsarbejde blev mine aftener ofte sene. Og når der så endelig var ro på, ville jeg så gerne lige have lidt tid til mig selv. Så jeg kom for sent i seng, var oppe for mange gange hver nat, og når vækkeuret ringede kl. 6, var det i en nærmest kvalmelignende tilstand, at jeg begyndte endnu en ny dag.

Efter noget tid begyndte den lille natural health-stemme, som jeg har inden i mig, at sige: ”Hey, det her kan ikke være sundt!”

Og så begyndte jeg at læse om, hvad mangel på (god) søvn gør ved os, og dét er skræmmende læsning. Hvis vi starter med at tænke på, at det er en torturmetode, så kan I næsten regne ud, hvor jeg vil hen.

Med artiklen her, håber jeg at inspirere til at have fokus på søvnen som et af de vigtigste elementer for kropsrespekt – og for sund, smuk hud. Søvn er så essentielt for både vores fysiske og mentale sundhed. Samtidig er det også vigtigt, at det ikke bliver et stresselement i ens liv, om man får sovet nok. Så, som altid er det den gode balance, der er vigtig.

Jeg mener, at nogle af de vigtigste ting, vi kan gøre for en sund krop, er at sikre at vi får drukket nok væske, så kroppen ikke er stresset af dehydrering. Og at vi får sovet, så kroppen kan hele.

 

Hvor meget skal man sove?

Det varierer, som alt andet, fra person til person, hvor meget søvn, vi har brug for, og det vigtigste, du kan gøre, er at mærke efter. Gaber du ofte i løbet af dagen? Føler dig uoplagt? Er du frisk, når du vågner? Vi ved ofte godt, om vi får sovet nok.

Jeg fik tidligere ikke de anbefalede 7-9 timer, men efter jeg fik sat mig ind i, hvorfor søvn er så vigtigt, sørger jeg nu for at gå i seng, så jeg kan nå at få 7 timer. Jeg ville elske at få 9 timer, men dagens timer slipper op.

Googler man ”hvor mange timers søvn har jeg brug for”, så er der nogenlunde enighed omkring en tabel som denne fra videnskab.dk:

/ Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer

/ Spædbørn (4-11 måneder): 12–15 timer

/ Småbørn (1-2 år): 11–14 timer

/ Førskolebørn (3-5 år): 10–13 timer

/ Skolebørn (6-13 år): 9–11 timer

/ Teenagere (14-17 år): 8–10 timer

/ Unge voksne (18-25 år): 7–9 timer

/ Voksne (26 – 64 år): 7–9 timer

/ Ældre (65 år+): 7–8 timer

  

Søvn er så vigtigt fordi:

/ Humøret opløftes.

/ Evnen til indlæring og koncentration forbedres.

/ Tålmodigheden øges, og opfarende temperament dæmpes.

/ Kroppen har det bedste udgangspunkt for at fungere, ”som den skal”.

/ Organer, hjerne m.m. har tid til at reparere det, der trænger. 

 

Når vi får for lidt søvn:

/ Øges risikoen for depression og angst.

/ Nedsættes immunforsvaret.

/ Får hjernen ikke sin ”offlinetid”. Nogle mener, at søvn fjerner affaldsstoffer fra hjernen, og sker dette ikke, så øges risikoen for forskellige sygdomme.

/ Øges risikoen for diabetes, overvægt, psykiske sygdomme, hjerteproblemer, og udviklingen af Alzheimers fremskyndes.

Jeg kunne skrive meget længere om fordele og ulemper ved søvn, men jeg vil hellere bruge spaltepladsen på at fokusere på gode ritualer, som kan fremme god søvn. Rigtig mange har svært ved at sove, og hos de fleste er det ikke nok at komme i seng i ordentlig tid. Det er også vigtigt at få indarbejdet gode vaner/rutiner/ritualer, der gør det nemmere at falde i søvn.

Herunder finder du diverse holistiske og hudplejefunderede råd til god søvn. Det er egenomsorg, duftterapi og positiv tænkning blandet med et udpluk af de velkendte søvnråd, som også er at finde på nettet mange steder.

Tips til god søvn

Personligt mener jeg, at min tro på, at jeg har et godt sovehjerte, er mindst lige så vigtig, som at jeg rent faktisk har det.

Jeg hører ofte mig selv sige: ”En af mine gaver i livet er mit gode sovehjerte.” Jeg tror på, at det vi siger, også på mange måder bliver vores valgte sandhed.

Jeg går aldrig i seng og tænker: ”Åh nej, hvad nu hvis jeg ikke kan sove?” – for jeg ved af erfaring, at jeg stort set altid sover som en sten. Min ældste datter fik denne bekymring, da hun var yngre, og når først sådan en bekymring er i os, kan den være svær at slippe.

Gode ritualer, hvor vi vænner os til gode søvnmønstre, gode madvaner og lignende kan forholdsvist hurtigt blive vores nye valgte sandhed. Ideerne herunder er ikke ment som en liste, hvor man skal kunne sætte hak ved det hele, men er blot elementer, som kan fremme gode ritualer omkring søvn.

 

Inden søvn med Karmameju Skincare

/ Et varmt bad om aftenen kan hjælpe kroppen til at komme ned i gear. Overvej, om du kan tage dit daglige bad inden sengetid i stedet for om morgenen. Det kan måske endda ende med at blive en dejlig stund for egenomsorg at slutte dagen med – og give dig en mere rolig morgen - nu hvor du ikke også skal nå i bad, tørre hår mm.

/ Blid musik virker afslappende på de fleste. Vi har på Spotify skabt et Karmameju Skincare musikunivers med musik, som vi synes er sanseligt, afslappende og hyggeligt. Lyt meget gerne til musik på badeværelset eller lignende. Når du gør klar til natten i den sidste times tid, så sørg for at slukke lys, og hvad der ellers skal gøres, for at du er klar til sengetid.

Lyt til Karmameju Skincare playlisterne HER 

/ Gode hudplejeritualer som rens af ansigtet, brug af ansigtsmasker og lignende er kærlig egenomsorg, som hjælper de fleste med at slappe af. Jeg kan godt lide at gå ud på badeværelset ved 20-21-tiden fremfor 22.30, hvor jeg snart skal være under dynen og er ved at være træt. Aftal måske et tidspunkt med dig selv, hvor du får vasket dagen af ansigtet, filer negle eller giver dig selv ansigtsmassage. De ting, der får dig til at føle dig rolig og afslappet.

/ Aromaterapi fra naturen, såsom duft af lavendel og kamille afstresser krop og sind. Hos Karmameju Skincare er vores serie af produkter såsom CALM balm, PEACE body lotion, MILD body oil og HEAL face oil alle produkter, som indeholder disse beroligende olier.

/ Anvend KISS face mist på hovedpuden for at få de blide dufte som et fast ritual og et signal til hjernen om, at ”nu skal jeg sove”. Mist puden med et par pift af KISS, og med tiden vil duften give hjernen signal om, at det er sovetid.

/ Tag din yndlingsansigtsolie med ind på sengebordet. Sid under dynen og giv dig selv en afslappende ansigtsmassage. Vi har mange spændinger i ansigtet (spændinger, som let bliver til for tidlige fine linjer og rynker), og for mange er især øjenområdet udfordret på grund af skærmarbejde. Tænker du: ”Jeg ved ikke, hvordan man laver ansigtsmassage”, så tænk blot på, at du ikke kan gøre det forkert. Fordel en smule olie mellem hænderne, og lad dem arbejde sig over ansigtet. Du finder hurtigt de steder, det gør ekstra godt, hvor der er spændinger, som slippes, og hvor følelsen er helt utrolig behagelig. Har du ikke ansigtsolie på badeværelseshylden, så kan du også gøre det med f.eks. olivenolie fra køkkenet.

/ Akupressur er en gammel kinesisk metode, som siges at have mange fordele for krop og sind. På nettet kan du finde akupressurpunkter, du selv kan udføre for hjælpe søvnen på vej.

/ Vejrtrækningen er en essentiel del af en afstresset krop. Når du lægger dig på puden, så prøv at have fokus på at trække vejret rytmisk og roligt. F.eks. ved at tælle ind på 3 og ud på 3. Når nervesystemet afstresses gennem vores vejrtrækning, så finder kroppen hvile.

 

At trække vejret helt ned i maven

Omend jeg er uddannet yogalærer, føler jeg først, at jeg for nyligt forstod den velkendte formulering; at trække vejret helt ned i maven. Jeg har altid syntes, det var svært! Og så kom gennembruddet for mig lige pludselig - tidligere når jeg skulle trække vejret ned i maven, så startede det i halsen, og så prøvede jeg at fylde lungerne, og så først derefter helt ned i maven. DÉT, der løste det for mig, var at forestille sig, at man springer lungerne over, altså at luften suser forbi lungerne på vej ned, og i stedet går til maven. Prøv det! Flere er vendt tilbage til mig og har fortalt, at det også virker for dem, efter jeg har nævnt det på foredrag og til veninder.

/ Når du lægger dig på puden, så tænk også over at slappe af i ansigtet; i panden, øjnene og kæberne. Sig det til dig selv: ”Jeg slapper af i ansigtet” – for kroppen lytter til det vi siger.

/ Rolig hånd- og eller fodmassage på sig selv er igen afslappende for krop og sind, f.eks. med MILD body oil.

/ BLAZE power potion, som er naturlig muskellindring, har flere har skrevet til os hjælper til bedre søvn. Både at muskler og spændinger slippes, men også duften, melder glade forbrugere tilbage, giver dem god søvn.

/ En god hovedpude, god madras, blødt sengetøj og udluftning af soveværelset, er også ting der får mig til at elske min seng.

/ Sovemasker i blød silke og evt. med ægte dufte fra lavendel kan virke beroligende og hjælpe øjenlågene fra at være urolige til helt naturligt at lukke.

/ Der findes flere kosttilskud, som siges at optimere søvnkvaliteten og giver en roligere søvn. Spørg evt. din lokale helsekost, hvilket der vil kunne støtte netop dine søvnvaner.

/ Fokus på positive tanker; mennesker man er glad for, ting der lykkedes, ting man glæder sig til osv. er også dejligt at glide ind i drømmene med.

En god vane kan være at skrive dagbog om aftenen. Det kan være en god måde til bevidst at slippe det tankemylder, dagen måtte have efterladt dig med og samtidig blive mindet om de små gode ting, der er sket, eller ting du er taknemmelig for.

 

Velkendte tips til god søvn

De ovenstående tips er meget ”karmamejuske”. Holistiske og fuld af egenomsorg, det vi holder så meget af – alt det, der favner Natural Health. Der findes mange gode søvntips på nettet, jeg har indsat nogen af dem her:

/ Søvnforskere anbefaler at slukke for mobilskærme, computer og tablets en times tid inden sengetid. Det blå lys fra skærmene menes at undertrykke frigivelsen af sovehormonet melatonin, og derfor kan der gå længere tid, før vi føler os trætte. 

/ Få nok sollys om vinteren for at holde døgnrytmen i balance, og brug gode mørklægningsgardiner om sommeren for at hjælpe søvnen på vej.

/ Drik ikke for meget vand eller andet i de sidste timer, inden du skal sove, så blæren kan få ro over natten.

/ Undgå kaffe/koffein efter frokost eller 6-8 timer inden sengetid. Men nyd i stedet varme og beroligende drikke, som f.eks. urteteer, gurkemeje-latte eller andet.

/ Undgå alkohol, også selvom det føles som om, at det kan virke sløvende på sindet og gør det nemmere at falde i søvn. Alkohol er bevist at have en negativ indflydelse på søvnkvaliteten.

/ Regelmæssig sengetid kan være med til at sætte scenen for en god sovevane. Beslut med dig selv, hvor mange timer du som minimum vil sove hver dag, så du ved, hvad tid du skal under dynen.

/ Prøv om du kan undlade at spise, inden du skal sove. Spiser du, kort tid før du skal sove, starter hele fordøjelsessystemet igen. Det vil konflikte med det regenererende og helende arbejde, som kroppen helst skal koncentrere sig om i nattens timer.

/ Hvis man har roterende skiftearbejde, anbefales det, at skiftene roterer med uret, så rækkefølgen for eksempel hedder dag-aften-nat frem for nat-aften-dag, såfremt det kan lade sig gøre med ens arbejdsplads.

/ Dyrk motion regelmæssigt, men ikke 2 timer inden du skal sove. Det kan tage tid for kroppen at ‘falde ned’.

/ Læg krimi-romanen væk. Den stimulerer vågenhed på samme måde, som det blå lys fra elektriske skærme gør det.

/ Kugledyner og tyngdedyner menes at hjælpe kroppen til at falde hurtigere i søvn og give en dybere søvn.

Der er langt mere at finde på nettet, hvis du mangler yderligere inspiration.

 

Snup en ”morfar”

Her til sidst vil jeg bare så gerne slå et slag for en god lur, en morfar, en skraber, en blunder, en power-nap, en disco-nap, en brain-time-out.

Jeg ELSKER at sove lur! Jeg kan bedst sammenligne det med, når min computer begynder at blæse luft og lave larm, fordi jeg har alt for mange programmer åbne. Når jeg så får lukket og slukket det hele og genstarter computeren, så er den helt stille igen og fungerer hurtigt og optimalt. Jeg har det ligesådan i min krop, når jeg tager en lur. Ah! Hjernen føles rolig og klar, når jeg vågner efter 25-30 minutter.

Jeg ville elske at sove lur hver dag, men det er ikke så praktisk midt i arbejdsdagen. Jeg drømmer dog om, at vi hos Karmameju får indrettet en sleep-cabin, hvor man kan lægge sig i 20 minutter. Det er så sundt, og jeg ved min eftermiddag ville være mere effektiv.

Det, der er vigtigt, når man tager en lur, er, at man ikke sover for længe, så man går ned i den dybe REM-søvn, og kan føle sig helt groggy, når man vågner. 25-30 minutter er det, forskere synes at anbefale. Jeg stiller ofte mit ur til 40 min. da det tager lidt tid at falde i søvn. Nogle gange lægger jeg i noget tid og kan ikke falde i søvn, men nyder de lukkede øjne og roen. Jeg tager der mig selv i at tænke: ”Ej, fald bare lige i søvn i 5 minutter, så”, fordi følelsen af at vågne nulstillet bare er så rar.

Jeg prøver tit, om jeg kan tage en lur i weekenden, på ferier og lign.

Kære jer, sov godt 🖤

Alt det bedste,

Mette

[collection1]