Lykke-hormonerne & DO YOU 

Verdens bedste bevægelse. Eller måske er det mere et koncept eller en levevej. I så fald må det være verdens mest revolutionerende koncept eller verdens vigtigste levevej.

At tage sig af sig selv, at ”gøre mig”, eller at ”gøre mig, først” som det også betyder - i stedet for at gøre alle andre, er noget af det absolut vigtigste, vi overhoved kan gøre. Det giver mere selvværd, det gør os mindre ensomme, og det giver os en bedste ven for livet: nemlig os selv. Alt det har jeg skrevet om i min tidligere artikel ”Psykologien bag DO YOU”.

Jeg glemte biologien

Men jeg glemte at nævne, hvor vigtigt DO YOU er for vores biologi. Mennesket er 98,8% identiske med chimpanser, og det er vigtigt at huske, fordi vi i virkeligheden er sofistikerede dyr. Vi er en organisme, som reagerer på påvirkninger. Vi er styret af vores drift til at overleve, som er baseret på vores forfædres drift til at overleve. Og alt dette er styret af hormoner.

Ordet ’hormon’ er græsk og betyder 'at vække', hvilket er præcis det, som hormonerne gør, og på den måde kan de kontrollere blandt andet din søvn, din appetit og dit humør.

Hormoner

Og nu bliver det lige lidt nørdet, så hold tungen lige i munden: Hormoner er kroppens signalstoffer, der sender beskeder rundt til forskellige dele af kroppen. Hormoner fungerer derfor som en slags kemiske budbringere, som udskilles fra kroppens kirtler og transporteres rundt i kroppen med blodet og instruerer celler til at udføre bestemte opgaver. Ordet ’hormon’ er græsk og betyder 'at vække', hvilket er præcis det, som hormonerne gør, og på den måde kan de kontrollere blandt andet din søvn, din appetit og dit humør. Er du kvinde, har du måske lagt mærke til, at omkring 9 dage efter den første menstruationsdag, så bliver du mere udadvendt, kreativ og produktiv og/eller du får flere seksuelle fantasier og mere lyst til sex. Det sker, fordi hormonet østradiol stiger, som får hormonet lutropin til at stige dramatisk, og som sørger for at ægløsning finder sted omkring midt i cyklussen. Studier viser, at i perioden op mod ægløsning ændrer hormonerne også vores stemme, hudtone og duft, og vi klæder os generelt mere provokerende, og vi flirter mere. Studier viser, at mænd reagerer på alle disse subtile ændringer, finder os mere attraktive og får mere lyst til sex. Det giver mening fra et evolutionært perspektiv, fordi på den måde forsøges chancerne for, at vi hver især giver generne videre. Vi er jo blot sofistikerede chimpanser.

Når vi gør noget godt for os selv (DO YOU), så kan vi påvirke vores hjerne med fire enormt kraftfulde hormoner: 

Hvad har det med DO YOU at gøre?

Jeg elsker det engelske begreb DIY, som betyder ’do it yourself’. Og det er præcis min pointe: Ikke alle har brug for stressmedicin. Vi behøver ikke føle os nedtrykte, ængstelige eller ensomme. Pointen er, at vi kan gøre det selv, for vi har evnen til at påvirke vores hormoner. Når vi gør noget godt for os selv (DO YOU), så kan vi påvirke vores hjerne med fire enormt kraftfulde hormoner: 

Dopamin (Belønningshormonet): Hormonet udskilles naturligt, når vi gennemfører en opgave, fejrer vores små sejre, spiser et godt måltid, laver motion, når vi griner, når vi hører musik, når vi har sex eller tager os tid til os selv. I små mængder giver det en følelse af velbehag, i større mængder en følelse af glæde, og i endnu større mængder giver det en følelse af at være lykkelig. Dopamin udskilles ved indtag af kokain, og når ludomaner gambler, men vi behøver ikke stoffer eller rusen, for vi kan sørge for at dopamin udskilles ved at være gode ved os selv.

Endorfin (Smertedræberen): Udskilles blandt andet, når vi dyrker motion eller sex, når vi griner, læser en god bog eller gør noget godt for andre. Endorfiner er kroppens egen smertestillende pille med morfinagtig virkning. Det giver en følelse af velvære, overskud og energi, og kan derfor bruges strategisk i behandlingen af depression og angst.

Oxytocin (Kærlighedshormonet): Udskilles hver gang du gør noget godt for dig selv. Det udskilles, når man giver eller modtager komplimenter, hvis du laver hyggelige ting med nogen, du holder af (f.eks. spiller brætspil), ved forlænget øjenkontakt, ved orgasme og ved berøring, og især ved berøring af øreflipper og brystvorter. Fordi oxytocin udskilles ved al berøring, udskilles det også, selvom man aer sig selv på armen. Oxytocin blokerer stress-hormoner såsom kortisol og adrenalin og fremmer tilknytningen til andre (og os selv), samt giver os en følelse af lykke og velvære. Det gør os derfor mindre angste, stressede og ensomme og mere lykkelige og kærlige. 

Serotonin (Lykkehormonet): Udskilles når vi spiser proteinholdige fødevarer samt havre og chokolade, og ved at sørge for vi har nok B-vitamin i systemet, især B6 og B12. Det udskilles også, når vi opholder os i sollys, bruger tid i naturen og får jord under neglene, når vi mediterer, og når vi dyrker motion. Serotonin har en positiv indflydelse på vores appetit (især vores trang til onde kulhydrater), fordøjelse, regulering af kropstemperatur, søvnvaner, humør, følelser (især lykke) og hukommelse. 

Ved at være gode ved os selv, kan vi direkte gå ind og påvirke hjernens kemi, som så påvirker vores følelser i en positiv retning. Det kan faktisk blive helt vanedannende. 

Bliv til en kage

Så DO YOU – at være selvomsorgsfuld, at gøre noget godt for en selv og at tage sig af en selv – giver ikke bare større selvværd og gør os mindre ensomme. Når vi ’gør os selv’, så frigiver vi hormoner, som gør os mindre stressede og angste og som giver os mere energi, overskud og en højere lykkefølelse. På den måde kan vi stoppe med bare at være mel eller sukker, men i stedet blive til en kage. Når vi bliver til en kage, bliver alle andre til glasur. En kage er bedst med glasur, men den er egentlig lækker nok i sig selv. Og derved stopper vi med at være afhængige af, at andre skal gøre os lykkelige.

DO YOU giver os derfor mulighed for at blive til lykkelige sofistikerede DIY-chimpanse-kager. Og hvem vil ikke gerne være det?

Kh Marie Brixtofte, autoriseret psykolog