Spis dit vand

Jeg har altid været fascineret af vands vigtige rolle for mennesker. Vand, ilt og lys er de primære kilder til liv, og med en meget høj bestanddel af vand i menneskekroppen, er netop vand et vigtigt element for vores velbefindende.

Gelvand, ørkenvand, grønsagsvand, struktureret vand – der er mange navne for det vand, som f.eks. en agurk består af og som udgør det meste af vandet i menneskets krop. Det vand hedder gelvand.

”Spis dit vand” hører vi ikke så tit os selv sige til vores børn,
men måske vi skal til det?

Jeg drages altid mod forskning, der omhandler vand, og for noget tid siden læste jeg om bioingeniøren Dr. Gerald Pollacks store arbejde med vand – og hans opdagelse af ”den fjerde vandform”. Tidligere omtalte man vand i flydende, fast (is) og dampform, men Dr. Gerald Pollack har nu tilføjet den fjerde form: Gelvand.

Antropolog Gina Bria stødte på noget af det samme i hendes arbejde med ørkenregioner og hydrering. For hvordan holder ørkenfolket kroppen hydreret i ørkenen? Det viste sig, at f.eks. inkaerne og aztekerne ikke ledte efter vand på deres ørkenvandringer, men i stedet ledte de efter planter. Ørkenplanter som f.eks. chia, kaktus og yuca har alle et højt indhold af gelvand, som viser sig at være en langt bedre hydreringsform for mennesker. Denne form for vand kaldes ikke H2O men H3O2.

Gina Bria testede det på sin 92-årige mor, som havde haft problemer med at opretholde et optimalt hydreringsniveau. Hun hævder, at knuste chiafrø i moderens daglige appelsinjuice fuldstændig løste problemet, frem til at moderen skulle videre til himmels som 98-årig.

En tredje ekspert, Dr. Dana Cohen, som har skrevet bogen Quench, a book about gel water skriver: “fordi det meste af vandet i vores celler har denne gelstruktur, mener vi, at kroppen absorberer gelvandet bedre, og at vandet frigives løbende, hvilket tilmed forbedrer optagelsen.”

Jeg kunne skrive en meget lang artikel om det her emne, men googler du ”gel water”, finder du mange artikler og youtube-videoer om emnet. Det vigtigste for mig med artiklen her, er, at kaste lys over noget så magisk, som at vand ikke bare er vand. Let’s take it next level!

 

Hvordan?

Det er meget nemt for os at sikre, at vi får denne mere hydrerende H3O2 form for vand i vores kost. Vi får det allerede, hver gang vi spiser grøntsager. Men vi kan også lave det selv ved f.eks. at tilføje hele eller knuste chiafrø til almindeligt postevand, hvorefter vandets struktur ændres.

Således kan vi altså drikke mindre, men optage mere, og således er den, for mig, forunderlige rejse i forståelse af menneskets sundhed, uendelig.

 

Sådan kan du kan lave det hydrerende gelvand 

- Tilsæt 1/2 tsk. knuste eller hele chiafrø i et glas vand*

- Lad gelévandet stå i mindst 15 minutter eller natten over

- Si vandet, hvis du foretrækker, at det er uden chia 

*Du kan knuse chiafrøene i en blender, kværner eller i en morter. Du kan med fordel knuse indholdet fra en hel pose chiafrø på én gang, så du har til fremtidigt brug.

 

Sådan kan du anvende det hydrerende gelvand

- Du kan drikke det rent

- Du kan med fordel tilføje den fugtgivende drik i din smoothie

- Du kan anvende det i bagværk, grød eller aftensmaden 

 

H20 vs. H302

Hvis du tilføjer frugt, chiafrø og/eller grøntsager bliver molekylestrukturen i vandet (H2O) forvandlet til H3O2 grundet et ekstra hydrogen-og iltatom. Gelévandet bliver ladet af elektrolytter, og er det samme som vandet i vores celler, hvilket betyder, at når du indtager gel water (H3O2), absorberes det lettere af dine celler end H2O.

 

Om chiafrø

Chiafrø er spækket med sunde omega-3 fedtsyrer (2 spsk. chiafrø indeholder mere omega 3-fedtsyrer end et stykke laksefilet). Chiafrø indeholder desuden antioxidanter, proteiner, kalk og kostfibre, som styrker kroppen og huden.

Jeg er selvudråbt ”vand-pusher” – for jeg kan ikke lade være med at prøve at inspirere til at have fokus på en velhydreret krop, da kilden til velbehag, i min optik, starter der. Af samme grund skriver vi STAU HYDRATED – DRINK WATER, på alle Karmameju Skincare-produkter, for det er ligeledes så vigtigt for vores største organ: Huden.

[collection1]

Typiske tegn på, at du mangler hydrering i kroppen

- Tør, rynket hud.

- Manglende elasticitet i huden.

- Tørre læber, mund og tunge.

- Hovedpine.

- Fordøjelsesbesvær.

- Mørkegul urin. Din urin skal helst være lysegul.

- Søvnløshed, og træthed midt på dagen.

- Lyst til salt og sukker.

Hvornår har din krop brug for ekstra hydrering?

- Når det er varmt.

- Når du befinder dig i tynd luft i store højder.

- Efter indtagelse af alkohol.

- Når du i lang tid befinder dig i lokaler med aircondition eller radiatorer.

- Inden, under og efter fysisk aktivitet.

Et tip, jeg ofte giver videre, er; hvis du har sukker/salt craving, så prøv at starte med at spise en agurk, for at se om det virkelig er saltstængerne, din krop vil have. Din krop er højst sandsynligt bare tørstig efter det fine gelvand, som i øvrigt også udgør en del af vores fascia – vores bindevæv – vores hud.

Som altid, når jeg skriver om vand, fristes jeg til at slutte med et:

Skål!

Alt det bedste  

Mette Skjærbæk 

Vi anbefaler at fugte huden og håret indefra og udefra

Vores AMAZE hair hydrator er amazingly hydrerende og fyldt med bioaktive planteekstrakter – den er som et stort, styrkende glas gelvand, bare til håret.

[collection2]

Er du interesseret i vores artikel Infused water, som handler om måder at tilføje ekstra hydrering på, igennem forskellige opskrifter på vand, finder du den her.