Optimer dit vand

I denne artikel har vi samlet vores bedste opskrifter på, hvordan du kan drikke dig til en mere hydreret krop med vand, som er meget mere end bare vand; vitaminvand, vand med smag, infused water, sassy water, iste... Ja, lige hvad du vil kalde det. En øget hydrering giver øget cellefunktion, energi og mental sundhed.

Derfor skriver vi "Stay hydrated - DRINK WATER" på alle Karmameju produkter. Det er ikke en tekst, man normalt ser på hudpleje, men for Karmameju er en velhydreret krop hudplejeregel nr. 1. Så, skål – i vand.

Til alle opskrifter nedenfor kan du vælge at bruge kokosvand i stedet for almindeligt vand for at tilføre flere væskebindende elektrolytter.

Chiavand

Vand med knuste chiafrø

Kender du det gellignende stof, der dannes omkring chiafrø, når du blødgør dem i vand? Det siges, at denne type gelvand, som findes i frugt, grøntsager, chiafrø og andre fødevarer udgør mere end 90% af det vand, vores kroppe naturligt består af.

Videnskabelige studier antyder, at gelvand er mere hydrerende end almindeligt vand, fordi dets unikke elektriske ladning og absorberende egenskaber hjælper kroppen med bedre at beholde vandet i kroppens væv. Nogle undersøgelser har endda indikeret, at flydende vand alene ikke er tilstrækkelig for at opnå en optimal hydrering af kroppen. Spis derfor så mange frugter og grøntsager i din kost som muligt – de er fulde af gelvand, naturligt forekommende elektrolytter og fibre, der hjælper kroppen med at absorbere gelvand.

Chiafrø, kendt for deres rige ernæringsprofil, giver essentielle omega-3 fedtsyrer, som understøtter kognitiv og kardiovaskulær sundhed, sammen med antioxidanter til cellulært forsvar. De er også fyldt med vitale mineraler som calcium og magnesium, hvilket forbedrer knoglestyrken og metabolisk funktion.

En vigtig fordel ved at forbruge chiafrø opblødt i vand er deres rolle i at fremme bedre hydrering. Chiafrø kan danne en hydrogel, der er i stand til at absorbere betydelige vandmængder og langsomt frigive det over tid. Denne proces hjælper med at opretholde optimal hydrering mere effektivt end at indtage vand alene. Med andre: Chiafrø i vand er som en indvendig bruser

Ud over hydrering, er chiafrø i vand en fremragende kilde til opløselige fibre, essentielle for fordøjelsens velvære. Fiberen i chiafrø skaber, når de er gennemblødt, et gel-lignende stof, der hjælper med at opretholde regelmæssige afføringer og forhindrer forstoppelse. 

Denne opløselige fiber fungerer som et præbiotikum, der nærer tarmens gavnlige bakterier, afgørende for et sundt tarmmikrobiom. Den beroligende, gelatinøse konsistens af chiafrø i vand hjælper også med at reducere inflammation i fordøjelseskanalen og er desuden en genial, afgiftende kur mod tømmermænd.

Opskrift 

 • Knus en teskefuld chiafrø med en morter, blender eller i kaffekværnen. 
 • Tilsæt de knuste chiafrø til almindelig postevand eller kildevand.

Gelvand kan være så tyndt som flydende vand, men kan føles lidt mere silkeagtigt at drikke, eller det kan udvikle sig til at være så tykt som budding hvis det får lov at stå. Ved at knuse frøene, skabes der mere overfladeareal, hvilket giver mere gel.

 

Elektrolytdrik

Vand med lime, himalayasalt og sukker – SOS-drik, hvis kroppen er dehydreret.

Fødevarer, der indeholder elektrolytter, frigiver en elektrisk ladning, når de opløses inde i kroppen. De starter en kaskade af hydrogenbinding, der udløser dannelsen af mere gelvand i kroppen (læs mere om gelvand i opskriften med chiavand) og dermed en mere optimal hydrering. Elektrolytvand kan anbefales før, under eller efter begivenheder, som forsager dehydrering af kroppen. F.eks. en dag i solen eller på flyturen.

Opskrift

 • Bland 1 liter vand med ½ tsk. salt og 2-3 spsk. sukker.
 • Tilsæt saft fra en halv eller hel limefrugt for at give vandet en lemonadeagtig smag.

Sukkeret vil hjælpe din krop med bedre at optage vand og salt, så du kan bevare en god væskebalance.

 

Melonvand

Vand med vandmelon

Selv om vandmeloner indeholder 92% vand, er det en berigende frugt fuld af sunde vitaminer og antioxidanter. Et af de vigtigste stoffer, der gør vandmelon til en sund fornøjelse, er det bioaktive plantestof lycopen, som er en fedtopløselig planteforbindelse, der giver den røde farve. Lycopen er især kendt fra tomater, men faktisk har vandmelon noget nær det højeste indhold af denne antioxidant. Denne hjælper med at styrke hudens eget forsvar og dermed beskytte mod DNA-skader i forbindelse med at cellerne bliver udsat for oxidering – f.eks. fra solen.

Opskrift

 • Skær en vandmelon i tern eller skiver, og tilsæt vand.
 • Lad melonen trække i vandet, sæt på køl, drik, og spis gerne melonen til sidst.
 

  Pink grapevand

  Vand med grapefrugt og rosmarin

  Denne bitter-søde, lyserøde drik er den ideelle pendant til din gin & tonic - en sund, nul-alkohol drink, som pryder borddækningen med sin smukke farve. Grapefrugt siges at være en fantastisk kilde til vitaminer, fibre og andre næringsstoffer. Frugten er kendt for sine antioxidante egenskaber og dens høje indhold af bl.a. C-vitamin, som menes at hjælpe med at neutralisere frie radikaler i vores krop. Videnskabelige undersøgelser har ydermere antaget, at de næringsstoffer, som findes i grapefrugt, påvirker den måde, kroppen behandler sukker og gør det vanskeligere for fedt at binde sig til kroppen. Sammen med den friske krydderurt rosmarin, som indeholder de bioaktive stoffer carnosol og carnosinsyre, er pink grapevand ikke kun hydrerende, det er også spækket med immunfremmende godhed.

  Opskrift

  • Pres saften fra en hel moden grapefrugt til en liter vand.
  • Klem bladende på en stængel frisk rosmarin, så olierne fra bladene siver ud i vandet.
  • Nydes kold og gerne med isterninger.

  OBS! Vi gør opmærksom på, at det menes, at nogle lægemidler får deres virkning ændret, når de tages sammen med grapefrugt. Tjek med egen læge hvis du i tvivl.

   

  Iste

  Vand med jasminte og citrongræs 

  Forfriskende, iskold te med en aroma, der perfekt kunne passe ind i vores energigivende, aromaterapeutiske 03-serie med dens asiatiske islæt i smag, udseende og duft. Både jasmin og citrongræs siges at have mange egenskaber, også når de drikkes som te. Det menes, at den eksotiske jasmin kan stimulere glædeshormonet serotonin, og samtidig har antiinflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at styrke kroppens eget forsvar. Sammen med den C-vitaminrige citrongræs, er denne iste ikke kun en smuk tørstslukker, men også boostende for immunforsvaret.

  Opskrift

  Du kan lave denne iste på to måder, en nem og hurtig eller en lidt mere avanceret.

  Til den avancerede skal du bruge: Frisk citrongræs, grøn te, og tørrede jasminblomster.

  • Tilbered citrongræsset ved at skære løget af og fjerne de yderste blade. Skær derefter stilken i stykker af ca. 2 cm. og mas, bøj eller bank forsigtigt på dem, så de æteriske olier frigives.
  • Tilsæt citrongræs og grøn te i kogende vand og kog under låg i 2 min.
  • Sluk for blusset og tilsæt tørrede jasminblomster. Lad blomsterne trække i teen under låg i 2 min.
  • Si te- og blomsterblade fra, køl ned og server iskold eller med isterninger.


  Til den hurtige skal du bruge: Færdigblandet jasminte og frisk citrongræs.

  • Lav en kande jasminte.
  • Tilsæt friskskåret citrongræs og lad det blive og trække i teen.
  • Sæt teen på køl og server den med isterninger.

  Du kan gøre isteen mere sød ved at tilsætte honning, som også har fordelagtige, antibakterielle egenskaber.

   

   

   

  Denne artikel skal blot læses som inspiration til alternative måder at hydrere kroppen på - og ikke som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning eller behandling.