Når det kommer til kroppen, så bliver jeg gang på gang imponeret over, hvor meget den i virkeligheden kan. Dykker man lidt ned i kroppens mange mekanismer, er det utroligt hvor meget den kan klare selv med lidt tender love n’ care. 

Hvor jeg tit omtaler huden som læderet, kan jeg godt lide at tænke på kroppen som en cykelkæde, der løbende skal smøres og vedligeholdes for at være velfungerende. Ligesom cykelkæden skal smøres, så skal vores krop også smøres og plejes indefra for at kunne fungere optimalt og beskytte sig selv. Huden kan med fordel styrkes indefra med fødevarer, der stimulerer hudens egen forsvarsevne, når vi skal kysses af solen.*

*Kost kan ikke erstatte brugen af solcreme. Udvendig UVA- og UVB-solbeskyttelse er nødvendigt for at beskytte huden i solen og for at undgå solskoldninger.

DET OPTIMALE ER AT STYRKE HUDEN INDEFRA – OG AT BESKYTTE DEN UDEFRA.


Hudplejeregel nr. 1 er STAY HYDRATED.

På alle Karmamejus produkter skriver vi ”STAY HYDRATED - DRINK WATER”. Den bedste sammenligning er en rosin vs. en frisk vindrue – hvordan vil du helst have at din hud ser ud? Og hvordan skal dine organer have det?

At holde vores krop og hud hydreret er noget af det vigtigste, for at holde huden sund. Dette gælder også, når vi opholder os i solen. Solen udtørrer over tid vores hud, og en tør hud er mere sårbar overfor UV-stråler end en velfugtet hud. Ved at holde huden hydreret, hjælper du huden til at genopbygge den naturlige, beskyttende hudbarriere inden og efter soleksponering.


Antioxidanter, bioaktive stoffer og frie radikaler.

Når vores hud bliver eksponeret for UV-stråler, producerer kroppen frie radikaler som reaktion på strålerne. Udsættes huden for mange frie radikaler, skabes en tilstand af oxidativt stress i huden, der skader de kollagene- og elastine fibre og får vores hud til at ældes hurtigere. Det kan give fine linjer, rynker, pigmentforandringer samt mindske elasticiteten.

Kroppen kan selv bekæmpe frie radikaler ved hjælp af hudens eget antioxidative forsvar, som kan stimuleres yderligere af antioxidanter og bioaktive stoffer fra vores kost. Ved at spise fødevarer med et højt indhold af disse, kan vi hjælpe kroppen med at neutralisere de frie radikaler og samtidig øge vores generelle sundhed. Visse antioxidanter menes også at have en antiinflammatorisk effekt, med egenskaber der kan hjælpe med at berolige huden.

De bedste kilder til antioxidanter og bioaktive stoffer er plantebaserede fødevarer - særlig frugt og grønt. Længere nede kan du se et udvalg af fødevarer, som kan bidrage til at forbedre din huds egen forsvarsevne indefra. Sommer som vinter.

Karmameju SUN er en antioxidantrig solserie, som styrker hudens forsvarsevne udefra. Vi anbefaler at kombinere hudplejeprodukter med SPF beskyttelse med pleje indefra for at give huden de allerbedste præmisser i solen.


 

Fødevarer som hjælper med at stimulere hudens eget forsvar kan være;  

Bær
Bær og granatæble er kendt for deres høje indhold af bioaktive stoffer. De er rige på antioxidantgruppen polyfenoler, som virker neutraliserende over for frie radikaler og har antiinflammatoriske egenskaber. Polyfenoler er også at finde i ingredienserne i Karmamejus PRE- & AFTER SUN på grund af deres beroligende og lindrende effekt på huden.

Røde grøntsager
Røde frugter og grøntsager har et højt indhold af lycopen, som er en antioxidant der giver grøntsagerne deres røde farve. To rigtig gode kilder til lycopen er vandmelon og tomat. Mens vandmelonen skal nydes frisk, så bliver lycopene indholdet i tomater højere, når de bliver tilberedt med varme. Gerne i kombination med olivenolie som har et højt indhold af sundhedsfremmende polyfenoler. Så tilbered tomater med olivenolie og antiinflammatorisk hvidløg i ovnen, og du har samtidig det lækreste tilbehør til aftensmaden.

Rødbede
Rødbeden er en grøntsag med et meget højt indhold af forskellige typer bioaktive stoffer, som har vist sig at være yderst effektive til at beskytte cellerne i kroppen mod oxidativt stress. Som én af ganske få fødevarer, indeholder rødbeder betalainer, som er en gruppe farvepigmenter med stærk antioxidant-effekt og en antiinflammatorisk virkning på kroppen.

Sød kartoffel og spinat
Søde kartofler og spinat er rige på beta-karoten, der kan hjælper med at dæmpe rødme i huden. Beta-karoten er forstadiet til A-vitamin, som kroppen kan bruge til selv at danne A-vitamin efter behov. Ved at spise nok fødevarer med et højt indhold af beta-karoten, siges det at du som bonus kan opnå en lækker, gylden solbrun farve. Det skyldes, at beta-karoten bidrager til dannelsen af mere pigment i huden og kan derfor påvirke farven på din hud. Det er dog først, når kroppen har taget den mængde beta-karoten, den skal bruge til at danne A-vitamin, at det overskydende beta-karoten bliver brugt til huden. Andre gode råvarer med et højt indhold af bioaktie stoffer, som kan booste hudens eget antioxidative forsvar er gulerødder, mango, abrikoser, cantaloupe-melon og kål.

Citrusfrugter
Citrusfrugter som appelsiner, grapefrugt, citron og kiwi har et højt indhold af C-vitamin, som menes at styrke kroppens og dermed hudens immunforsvar og bl.a. bidrager til dannelsen af kollagen. En anden god kilde til C-vitamin er broccoli.

Nødder og frø
Nødder og frø har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som har en antiinflammatorisk effekt. De er rigtig gode til at dæmpe betændelsestilstande i huden og hjælper til at give huden ro.

Grøn te
Grøn te indeholder også en stor mængde af plantestoffet polyfenol og har stærke egenskaber i forhold til at stimulere og styrke kroppens forsvar.

Krydderurter og rødder
Der findes gode bioaktive stoffer i krydderurter såsom; rosmarin og salvie med flere, og i de antiinflammatoriske rødder såsom; ingefær og gurkemeje, findes nogle af de mest effektive antioxidativt styrkende egenskaber for krop og hud.

Alle de ovenstående madvarer, er et godt eksempel på det vi kalder skinfood, og du kan nemt gøre dem til en del af din daglige kost. Spis dem som snacks, sideret til dine andre måltider ELLER – du kan blende dem alle sammen i en daglig skinfood smoothie og drikke dem til morgenmad. Find inspiration til at komme igang med SMOOTHIES her.

Alt det bedste, Mette Skjærbæk

 

 

[collection1]