En pagt med mig selv 

Jeg er ikke vild med ”må” og ”må ikke” regler, men jeg kan godt lide idéen om, at vi indgår en pagt med os selv om, hvad vi vil og ikke vil i livet.

Jeg vil for eksempel gerne bruge tandtråd hver dag, men jeg vil ikke lave en ironman. Jeg vil gerne dyrke motion cirka to gange om ugen, så min krop har det godt, men jeg vil ikke dyrke motion fem gange om ugen. Jeg vil gerne huske at drikke grøn te hver dag. Og jeg vil gerne drikke max to kopper kaffe om formiddagen, men ikke sidst på dagen, hvor jeg ved det påvirker den vigtige nattesøvn.

På den måde er der mange gode ”aftaler” at lave med sig selv, om hvad man vil og ikke vil.

Jeg tror, det er vigtigt at afstemme nogle af de valg, vi tager i livet, så vi med god samvittighed kan se med fra sidelinjen, når ironman-løberne suser forbi.

Hvad er 80/20 reglen?

En af de aftaler, jeg har lavet med mig selv, er at leve efter 80/20 reglen.

80% af det jeg spiser, drikker og gør er med tanke på kropsrespekt. 

De resterende cirka 20% af min livsstil er uden overvejelse i forhold til sundhed. Altså et frirum uden dårlig samvittighed og uden tanker, der skælder ud og brokker sig over for meget champagne, saltlakrids eller for sene nætter.

Jeg tror fuld ud, at det vigtigste her i livet er livsglæde - derfor er de 20% så vigtige for mig.

Jeg elsker heldigvis også det sunde, så de 80% er ikke et kompromis som sådan. Jeg vil hellere have en avocadomad med sesamfrø, basilikum og citronolie end en spegepølsemad, så det føles heldigvis ikke som et kompromis, når jeg tager det valg.

80/20 er ikke et regnskab, mere en fornemmelse

Jeg er under foredrag ofte blevet spurgt ”hvordan holder du regnskab”?

Det gør jeg ikke. 80/20 reglen er en fornemmelse. Lad mig give dig et eksempel i forhold til kost: Har jeg været til en stor fest lørdag aften, så fortsætter jeg ikke rovdriften på min krop med en stor burger med pomfritter om søndagen. Søndag er det blevet tid til god hydrering, sund suppe, sove lur og masser af grøntsager.

Og har jeg spist godt med slik hos en veninde, så kører jeg ikke hjem og topper op med kage, så vælger jeg guleroden i stedet.

Min måske vigtigste 80% ”booster” er min morgenmad. Vores skinfood smoothies - også omtalt som Metz-smoothies.

Dette er dagens sundeste, hud- og kropsvenlige måltid for mig. Min skinfood indefra.

Sådan kommer du igang med 80/20 reglen

Lav en stor kande te en hyggelig regnfuld eftermiddag og sæt dig med en blok, en kuglepen og hold et møde - kun med dig.

Hvilke prioriteter har du for dit liv. Hvad vil du gerne? Hvad vil du ikke? Hvordan skal dine livsstilsvalg være?

Hvor mange timer vil du gerne sove hver nat? Hvor meget vand vil du gerne drikke hver dag. Hvem vil du gerne prioritere at se? Hvor meget tid vil du bruge dagligt på sociale medier? Er der en hobby, du har drømt om at starte på?

Hold planen nem og overskuelig – vi behøver i reglen slet ikke at gøre så meget andet end at hygge os med livet.

Mad er en berigende glæde

Jeg arbejdede i 10 år som fotomodel, og om end jeg var slank inden jeg startede, så bliver man forvirret af, at alle altid snakker om mad, jobs de ikke fik fordi de var for tykke, nye slankekure og vægttab...

Da jeg stoppede i branchen efter 10 år tænkte jeg: ”jeg får aldrig et normalt forhold til mad igen”. Men det gjorde jeg heldigvis med 80/20 reglen - især i forbindelse med mad. Det vigtigste element, og det sværeste at ”slippe af med”, var skyldfølelsen af ikke konstant at være på en 100% alt eller intet diæt.

Livet er for kort til at leve med daglig dårlig samvittighed. Det er noget af det vigtigste at få gjort op med, så vi kan nyde de valg, vi tager. Mad er sådan en berigende glæde i hverdagen og 80/20 reglen er perfekt for mig til at gøre mange valg i livet nemmere.

Alt det bedste
Mette

Du kan finde inspiration til skinfood smoothies her