Oplever du tørhed og problematisk hud, især i dit ansigt, i løbet af vinteren? Vinterhud kan virke kompleks, men heldigvis er årsagen enkel - og løsninger simple. Forstå din vinterhud med nogle få “kolde fakta”, forklaret af vores hudplejeekspert Christina Düsterdich.

 

Den enkle årsag

Huden bliver sat på prøve om vinteren grundet den konstante skiften mellem den tørre radiatorvarme indenfor, og den kolde luft og vind, som plager vores kinder udenfor.

Disse skiftende miljøer kan medvirke, at huden reagerer på mange forskellige måder, og ofte sker det hele på én gang: Der kan ske alt fra at huden bliver mere fedtet, til ekstremt skællende tør, til rødme og irritation og til flere bumser end sædvanligt. Følelsen af, at cremer og olier ikke absorberes af huden, er også et typisk tegn. 

Huden har naturligt forekommende olier, som danner en beskyttende barriere på overfladen, hvilket gør den næsten 100% vandtæt. Vinden, kulden og den lave luftfugtighed, vi oplever i de nordiske lande om vinteren, kan forværre hudbarrierens effekt, hvilket gør at fugten fordamper fra huden og efterlader den dehydreret, stresset og modtagelig over for forfrysninger.

  • Sensitiv eller tør hud er tilbøjelig til at blive mere skrøbelig og lide af irritation, tørhed og rødme mere end sædvanligvis.
  • Kombineret/fedtet hud kan, på den anden side, opleve tiltagende problematisk hud og bumser grundet den manglende beskyttelse. Huden vil ofte overkompensere ved at producere ekstra talg/olie, som kan medføre en fedtet T-zone og det overskydende talg kan føre til tilstoppede porer; hudorme eller bumser.

  

De simple løsninger

Brug blidere, mere milde renseprodukter

Valget af renseprodukter i din ansigtsrutine er vigtig i forhold til, hvordan din hud ser ud og har det resten af dagen. Huden udtørrer og er mere tilbøjelig til at blive irriteret under kolde vejrforhold, så det er en god idé at styrke huden ved at skifte fra adstringerende, skummende, rensegels eller sæbe til en blidere, mere mild rens. Uanset hudtype kan du i stedet forsøge dig med renselotions, rensemælk og olieholdige rensebalms, som renser uden at udtørre, og dermed holder hudens barriere intakt.


Undgå varmt vand og for meget vand

Vand kan udtørre huden til en vis grad. Vand indeholder mineraler, inklusiv kalk, hvilket giver postevand en udtørrende basisk pH-værdi, som ikke er ideel for huden. Varmt vand i særdeleshed kan have en dehydrerende effekt, da det fjerner hudens beskyttende olier fra overfladen og kan give en følelse af stramhed, hvilket især kan mærkes lige efter bad eller rens.


Det vigtigste for hudens sundhed er opretholdelsen af den naturlige bakterieflora, der findes i dens beskyttende barriere. Ligesom at vi har en tarmflora, der kræver omsorgsfuld pleje, har huden en hudflora, som har brug for vores forståelse og opmærksomhed for at den kan gøre sit arbejde; at beskytte mod dehydrering, irritation og infektion.

 

Styrk din hud til vinter ved at rense grundigt om aftenen og nøjes med en vand-fri, let rens om morgenen. Huden har ikke de samme rensebehov efter en tryg nat på puden, hvilket gør morgenen ideel til at rense med STAR micellar water, som nemt fjerner natten. Morgenbader du, så prøv at begrænse vand i ansigtet så vidt muligt og efterfølgende brug pH stabiliserende HERO for at hjælpe huden tilbage i balance efter kontakt med vand. 

 

[collection1]


Brug ansigtsolie, også hvis du har fedtet hud

Ansigtsolie har en smidiggørende, fugtgivende og beskyttende effekt, som gør huden mere modstandsdygtig over for de mange udtørrende elementer ved vintervejret. De rige planteolier er med til at bevare hudens naturlige barriere, forebygge dehydrering og beskytte de yderste blodkar. Ansigtsolie er godt for huden, uanset hvilken hudtype, du har, og fedtet eller problematisk hud kan også have fordel af de gyldne dråber. Oftest handler det om den rette dosering, og at nogle få dråber kan være nok - en fedtet hud har måske behov for færre dråber end den tørre hud. Karmamejus tre ansigtsolier er skræddersyet til enhver hudtype, så du kan vælge præcis den type planteolie og stimulerende ingredienser, som passer din hud bedst. Ved at styrke hudens barriere med olie, kan den rette ansigtsolie hjælpe med at balancere huden og efterlade den mindre fedtet eller mindre tør.

 

Påfør din vinterhudpleje i lag, ligesom du gør med din vintergarderobe

Tænk på din serum som din hydrerende undertrøje, ansigtscremen som din huds figursyede kjole og ansigtsolien som en varm vinterfrakke. 

 

Start med de vandige, hurtigabsorberende produkter; fugtmist, pH solution, ansigtsserum, ansigtscreme og øjencreme, som typisk er produkterne, der fylder huden med fugt og aktive ingredienser. Afslut med de rige mere olieholdige produkter: ansigtsolie og balms for at forsegle fugt, blødgøre og beskytte mod fugttab, irritation og karsprængninger. Hvis du ikke kan overskue endnu et trin til din hudplejerutine, eller hvis du føler at alle lagene er for meget for dig, så kan én til to dråber olie i din ansigtscreme f.eks. også gøre forskellen.

Den ideelle kuldecreme

Under ekstreme vejrforhold, som for eksempel isnende vind og sne i ansigtet, når du er ude at løbe eller på skitur, anbefaler vi at alle hudtyper supplerer hudplejen med ansigtsolier og balms for at undgå forfrysninger. Karmamejus CALM balm er den ideelle barrierecreme/kuldecreme/salve til påføring af børns og voksnes kinder i vinterkulden og efter eksponering for sol på skiferien. CALM balm er ideel at anvende som en nærende, genopbyggende og fugtbevarende natmaske, når huden er ekstra tør. CALM kan anvendes som et naturligt, plantebaseret alternativ til K-beauty trenden ’slugging skincare’, som handler om at pleje huden med rige olier, der forsegler fugten i huden.

Løsningen på den komplekse vinterhud - helt kort

  • Skift fra at bruge en rensegel eller sæbe til olieholdige renseprodukter.
  • Beskyt din hud ved kun at rense med vand om aftenen. Brug STAR micellar water om morgenen uden vand. 
  • Brug HERO for at stabilisere hudens pH og barriere efter kontakt med vand.
  • Undgå skintonics og tonere, som indeholder alkohol.
  • Gå efter hydrerende boostere såsom hyaluronsyre i serum og ansigtscreme.
  • Brug nærende, lindrende og fugtbevarende ansigtsolier og balms.

Husk, at en ny rutine tager tid. Du vil ofte ikke opleve en stor forandring fra den ene dag til den anden. Det tager huden 4-6 uger at forny sig, og du må derfor give de nye tiltag i din hudplejerutine minimum den samme mængde tid for at vise en effekt.

[collection2]