Sådan plejer du din hud om vinteren 

En Q&A om vinterhudpleje

Alle mennesker har enten én hudtype eller en kombination af flere hudtyper, som ikke ændrer sig over sæsoner som vinter og sommer. Der vil selvfølgelig altid være undtagelser, men for det meste har man den samme hudtype hele livet. Det, der ændrer sig, er hudens tilstand, sundhed og udseende.

Fra vinter til sommer og fra sommer til vinter ændrer vi de omgivelser, vores hud befinder sig i. Miljømæssige faktorer er nogle af de største problemskabere for vores hud, og vejret er en topscorer, når det gælder pludselige ændringer af hudens ve og vel. Det kræver nye overvejelser omkring vores hudplejerutine: Hvilke produkter skal evt. stilles tilbage i skabet, indtil sommeren kommer retur? Og hvilke nye skal styrke din huds velbefindende i den kolde vintertid? Hvorfor arter min hud sig anderledes end om sommeren? Og hvad kan jeg ændre?

Vinterhuden kan virke svær at gøre sig klog på, men heldigvis er årsagen til problemerne ofte enkel og løsningen simpel. I de fleste tilfælde er udtørring grunden til vinterhudens drama.

Vores kosmetolog Christina Düsterdich besvarer nogle af de spørgsmål, vi oftest får, når vejret skifter, og huden driller. Læs mere under billedet.

[collection1] 

Hvorfor bliver min hud irriteret, tør, får udbrud og bumser om vinteren?

”Det er om vinteren, at min hud driller. Ellers har jeg en rigtig fin normal hudtype. Men ligeså snart vi rammer de kolde måneder, så slår jeg ud, bliver fedtet og tør forskellige steder i ansigtet. Især hagen er udsat for udbrud af bumser.”

Lær at forstå din komplekse vinterhud

Vejret og de miljøer, vi bevæger os i, spiller en stor rolle i mange af de hudproblemer, der kan opstå om vinteren. Faktisk året rundt. Men i vinterhalvåret er huden sat ekstra på prøve på grund af de mange skift mellem tør radiatorvarme indenfor og kulde og vind, der river i kinderne udenfor. Disse forandringer kan få huden til reagere i alle retninger og ofte i flere på en gang; fra at blive mere fedtet, til ekstrem, skællende tørhed, til rødme/irritation og til flere bumser end normalt.

Høj varme, tør luft og kulde har en udtørrende effekt, som påvirker hudens naturlige talgproduktion og beskyttende barriere. Det efterlader huden mere udsat overfor infektion og irritation, og uden hudens naturlige olier til at forsegle fugten er det alt for nemt for radiatoren og den tørre kulde at tyvstjæle fugt fra hudens yderste lag. Resultatet kan være tørhed og dehydrering med følelsen af at have en stram overflade. Samtidig vil huden ofte overkompensere for den manglende beskyttelse ved at danne ekstra talg, hvilket kan medføre til en fedtet T-zone, tilstoppede porer, indkapslede urenheder, talgknopper eller bumser. En sart hud vil formentlig være mere skrøbelig og døje med irritation og rødme i en højere grad end normalt. Hvorimod fedtet hud kan opleve en forværring af udbrud, da hudens stramme overflade forhindrer talg, døde hudceller og sved i at passere og dermed tilstopper porerne og forårsager infektion.

Skal jeg skifte til en anden type renseprodukt om vinteren?

Jeg mangler et dagligt renseprodukt. Hvad kan I anbefale til en tør hud, der har let til rødme?

Anvend blødere og blidere renseprodukter i de koldeste måneder.

For mange er det at rense huden i ansigtet det mest oversete trin i hudplejerutinen. Men i virkeligheden fortjener renseritualet mindst ligeså stor opmærksomhed som cremen, der bliver smurt på med kærlighed af varme, masserende hænder. Renseritualet er enten helt glemt, ikke udført omhyggeligt nok - eller måske for omhyggeligt. Men oftest hører jeg, at det mest gængse problem er, at renseprodukterne ikke er tilpasset huden, de skal rense.

Valget af renseprodukterne i din rutine er essentielt for, hvordan din hud ser ud og har det resten af dagen. Det er vigtigt at tage stilling til din huds skiftende behov i takt med, at sæsonerne ændrer sig. Derfor er det sjældent, at ét produkt virker lige tilfredsstillende 365 dage om året.

Huden udtørrer og bliver lettere irriteret i ekstremt vejr - især i de kolde måneder. Derfor kan det være en god ide at styrke huden ved at skifte fra de skummende, affedtende rensegels til en blødere og blidere rens. Det kan være renselotions, rensemælk og rensebalms, som alle har det tilfælles, at de indeholder flere rensende, nærende olier fremfor den adstringerende slags. Fedtet hud med tendens til bumser i vintermånederne kan være et tegn på, at huden er ude af balance på grund af overfladetørhed, og den skal derfor ikke affedtes og renses som en fedtet hud, da dette blot kan forværre problemet. I stedet er det den tørre overflade, der skal arbejdes med.

I vinterhalvåret anbefaler vi /

MUSE cleansing balm 01 til normal, tør hud. 

SHIELD face serum 02 til tør, fugtfattig eller sart hud. 

DAZE cleansing lotion 02 til normal, tør, sart, irriteret og uren hud.

NOW cleansing gel 03 til fedtet hud.

STAR micellar water 02 til alle hudtyper.

Udtørrer vand huden?

”Er det skidt, at man bruger en ansigtsrens, hvorefter der skylles af med vand? Altså, udtørrer det huden?”

Vand kan få huden til at føles et nummer for lille.

Ja, vand er et udtørrende element for huden i mere eller mindre grad. Vand indeholder mineraler, blandt andet kalk, som får postevand til at stige til en basisk pH-værdi, hvilket ikke er ideelt for huden. Især varmt vand kan have en udtørrende effekt, da det uhensigtsmæssigt fjerner hudens beskyttende olier fra overfladen og giver en følelse af stramhed, som især mærkes umiddelbart efter bad eller rens. Det vigtigste for hudens helbred er dens naturlige mikrobiom, som findes på huden i form af mikroskopiske bakterier, som har det formål at beskytte og holde huden sund. Ligesom vi har en tarmflora, vi skal passe på, så har huden også en hudflora, som kræver vores forståelse og opmærksomhed. Sammen med hudens naturlige olier, sved og bakterier, har huden sig her en fantastisk barriere, som beskytter mod udtørring og herunder irritation og infektion.

Det er vigtigt at få renset snavs, makeup og bakterier af huden, og mange renseprodukter skal anvendes i kombination med vand eller renses af med vand, da de ikke er formuleret til at blive på huden. Ved hjælp af pH-regulerende hudpleje vil en ellers balanceret hud hurtigt være tilbage til en sund pH-værdi efter renseritualet. Men vinterhuden kan være ekstra følsom eller udfordret, og derfor kan vandet i vandhanen være et element, der er med til at forværre de problemer, huden måtte døje med.

Hvorfor lægger creme og olie sig kun på overfladen og vil ikke trænge ind i huden?

”Min hud i ansigtet er helt utroligt tør – ikke bare om vinteren, men i særdeleshed. Det er lidt som om, at cremer og olier ikke trænger rigtigt ind i huden.”

Knastør hud plejes ofte for meget, for lidt eller forkert.

Tør hud har mange årsager. Men oftest er det fordi, at huden over en længere periode har manglet den rette pleje, er blevet plejet for meget eller med de forkerte produkter. Det giver manglende glød og en følelse af fedtet hud, som higer efter fugt. I nogle tilfælde vil huden føles enten sart og stram eller ru og tør.

Hvis huden føles sart og stram samtidig med, at den er tør, skyldes det ofte, at hudens beskyttende barriere er ude af balance, og at huden er dehydreret. Denne følelse opleves især lige efter badet eller efter afrensning af huden. Hudens naturlige blødgørende og fugtbevarende fedt fjernes uhensigtsmæssigt fra huden ved brug af varmt vand, sæbe, peelende masker og scrubs. (Læs svaret ovenfor, omkring hvordan vand kan få huden til at føles et nummer for lille). Det efterlader huden sårbar overfor udtørring, irritation og infektion. Sammen med vinterkulde, ruskende vind i kinderne, lav luftfugtighed og radiatorvarme har huden ikke de bedste betingelser. Den gentagende udtørring provokerer huden og resulterer i en stram overflade, som besværliggør indgangen for fugtgivende cremer og beskyttende olier. Uden din hjælp vil huden også forsvare sig ved at kompensere for den manglende tilstedeværelse af fedt ved at danne mere af det stof, som hudens beskyttende barriere primært består af, nemlig fedt. Det er altså derfor, at en dehydreret hud godt kan føles tør og fedtet samtidig.

Løsningen er ofte at go back to basics:

 • Skift fra rensegel til renselotion eller rensebalm. Skån huden ved kun at rense med vand om aftenen. Om morgenen er huden mindre snavset, og her vil det være ideelt at rense med en micellar water. 

 • Undgå skintonic og tonere med alkohol. 

 • Hold pause med rensende masker, scrubs, frugtsyrepeeling, frugtsyreserum og salisylsyre, indtil huden er tilbage i balance. Anvend i stedet en blød og blid konjac sponge for at stimulere, eksfoliere og give glød. 

 • Anvend nærende, beroligende og fugtgivende masker og balms som natmaske. 

 • Gå blandt andet efter hyaluronsyre og andre fugtboostere i serum og ansigtscreme. 

 • Undgå silikoner og mineralske olier. 

 • Beskyt og massér huden med ansigtsolie og balms.


Hvis huden føles ru og tør, gælder stort set det samme som beskrevet ovenfor. Dog har huden brug for fedt og evt. eksfoliering frem for fugt. En ru hud mangler stimulering samtidig med en mere olieholdig hudpleje, og den tørre, grove overflade af døde hudceller spærrer vejen for cremer og olier, og manglende glød opstår.

Løsningen er ofte mere aktiv pleje af huden: 

 • Skift fra rensegel til renselotion eller rensebalm og anvend konjac sponge sammen med dit renseprodukt for at eksfoliere og stimulere hudens mikrocirkulation. 

 • Skån huden ved kun at rense med vand om aftenen. Om morgenen er huden mindre snavset, og her vil det være ideelt at rense med micellar water. 

 • Undgå skintonic og tonere med alkohol. 

 • Hold pause med udtørrende, rensende masker og salicylsyre, indtil huden er tilbage i balance. 

 • Tørbørst dagligt. 

 • Eksfolier huden 1-2 gange om ugen med scrub eller peeling for at stimulere, fjerne døde hudceller og give glød. 

 • Anvend nærende fugtgivende masker 1-2 gange om ugen. 

 • Anvend balms som fugtbevarende og blødgørende natmaske. 

 • Gå blandt andet efter fugtboostere såsom hyaluronsyre, vitaminer, lipider og celleaccelererende ingredienser i serum og ansigtscreme. 

 • Undgå silikoner og mineralske olier. 

 • Beskyt og massér huden med ansigtsolie og balms. 

Husk, at en ny rutine skal have tid. En stor forandring sker ikke over-night eller efter et par dage. Huden er 4-6 uger om at forny sig, og samme tidsrum skal du give de nye tiltag i din hudplejerutine.

Fryser creme til is på huden i kulden?

”Er det farligt at bruge ansigtscreme med vand i, når man skal ud i kulden?”

Beskyt huden mod frostskader og karsprængninger med olieholdig hudpleje.

Vejret, du vågner op til om morgenen, er en vigtig faktor for, hvilke hudplejeprodukter du bør række ud efter. På helt naturlig vis danner huden fedtstoffer, som lægger sig som en beskyttende barriere på overfladen og gør den næsten 100% vandtæt. Vinden, kulden, og den lave luftfugtighed, vi har om vinteren i Norden, kan medføre, at effekten af barrieren svækkes, og at der derfor fordamper fugt fra huden. Det gør huden dehydreret, tør og skrøbelig overfor frostskader.

Alt dette kan forbygges ved at tilpasse sine hudplejeprodukter efter sæsonen. Rigere cremer, ansigtsolier og balms er blandt andet udviklet til at beskytte huden og supplere hudens naturlige barriere med ekstra olie. Om vinteren kan du tænke på huden, ligesom du tænker på din krop. Den skal hydreres, holde på varmen, holdes blød og beskyttes. Ikke alle kan lide/eller har godt af en tung oliebalm eller rig ansigtscreme på huden, derfor er lag-på-lag-løsningen ideel for de fleste. 

Start med de vandholdige produkter, som oftest er dem, der plumper huden med fugt og aktive ingredienser. Og slut af med de mere olieholdige produkter for at forsegle fugten, blødgøre og beskytte mod udtørring, irritation og karsprængninger. Det er ikke farligt at bruge ansigtscreme i frostvejr, og der er ingen grund til at undgå vandholdige ansigtscremer, da vandet i cremerne ofte har en funktionel effekt i forhold til, at de aktive ingredienser bliver absorberet af huden. Det er blot vigtigt at give huden en oliebaseret ”varm vinterfrakke” på, inden du går ud i vintervejret. Alle Karmamejus ansigtscremer indeholder planteolier i en grad, som er tilpasset den enkelte hudtype, og som beskytter mod kulde, vejr og vind. Hvis vejret er ekstremt; hvis der er kold modvind på løbeturen, eller man er på skiferie, så anbefaler vi at supplere med ansigtsolie og balms for at forebygge frostskader og udtørring.

Karmamejus CALM balm er den ideelle barrierecreme/kuldecreme/fedtcreme til at smøre på børns kinder i vinterhalvåret eller efter sol.

[collection2]

Hvorfor bruge ansigtsolie, og må man bruge ansigtsolie til fedtet hud? 

”Jeg har meget tør hud, men får også bumser. Jeg synes, det er svært med olier, da folk siger det er absolut no-go for hud med bumser, andre anbefaler visse typer osv. I perioder uden udbrud (sommer) kan jeg fint bruge mandel- eller kokosolie.”

Ansigtsolie er som en blød vinterfrakke til huden, også til hud med tendens til udbrud.

Ansigtsolie er en fordel for huden, uanset hvilken hudtype du har, og fedtet hud kan også have gavn af de gyldne dråber. Karmamejus tre ansigtsolier er tilpasset huden, så du får præcis den type olie og de ingredienser, som passer bedst til din hud.

Ansigtsolierne har en blødgørende, fugtbevarende og beskyttende effekt, som hjælper med at gøre huden mere modstandsdygtig overfor vinterens mange udtørrende elementer. De dyrebare olier bevarer hudens naturlige barriere, forebygger dehydrering og beskytter de yderliggende blodkar. Desuden er ansigtsolie essentiel i direkte kulde og vind, hvis huden har tendens til at blusse og rødme.

Ansigtsolie er altså ikke kun til tør hud, og der er ingen grund til at være olieforskrækket, selvom din hud har tendens til fedte. Ofte handler det om den rigtige dosering, og kun et par dråber kan være nok. Grunden til, at huden er fedtet, er fordi talgkirtlerne overproducerer fedtstof. Ved at supplere hudens lipide barriere med olie, vil huden ikke længere have behov for at producere den samme mængde talg, og derfor kan den rigtige ansigtsolie hjælpe huden til en bedre balance og en mindre fedtet hud.

Vi anbefaler at anvende ansigtsolien yderst på en nyrenset hud. Det vil sige oven på serum og ansigtscreme, når du skal ud i kulden. Hvis du ikke orker endnu et trin i hudplejerutinen, eller hvis du føler, at de mange lag er for meget til dig, så kan en eller to dråber olie i cremen også gøre en forskel. Olien skal ikke erstatte din ansigtscreme, lad i stedet olien være din huds varme vinterfrakke, lad din serum være din fugt-undertrøje og ansigtscremen din huds figursyede kjole.

[collection3]