Vi ved godt, at solcreme og sund solfornuft er vigtigt for at komme en solskoldning i forkøbet, når vi nyder solens varme stråler. Men når fuglene synger, og himlen er blå, sker det alligevel, at vi glemmer alt om tid og sted, og huden kan blive forbrændt. 

I denne artikel giver vi vores bedste bud på, hvordan du kan pleje huden inde- og udefra – hvis skaden er sket.

_______________

Sådan behandler du en solskoldning

- Søg væk fra solen. Hvis du er blevet solskoldet, er det vigtigt at holde dig ude af solen, indtil alle tegn på ømhed, rødme og irritation er væk. Udsættes huden for sol kort tid efter en solskoldning, risikerer du, at forbrændingen forværres.

- Afkøl huden. Start med at lægge våde lagner eller isposer pakket ind i et viskestykke over huden. Læg aldrig is direkte på en skrøbelig hud, da det kan give frostskader. Alternativt kan du tage korte, kolde brusebade for at køle huden ned. Undgå at bruge sæbe i badet – det kan gøre huden mere stresset, end den er i forvejen. Når du kommer ud af badet, så dup forsigtigt huden tør med et håndklæde eller lad den lufttørre.

- Pleje og fugt. Sørg for at huden får tilført fugt og pleje med jævnligt interval – og fortsæt i dagene efter, da det tager tid for huden at hele. Anvend fugtgivende hudpleje med beroligende og genopbyggende ingredienser.

Karmameju PRE- & AFTER SUN serum-lotion indeholder klinisk dokumenterede ingredienser, der dæmper histaminrelateret rødme fra bl.a. solskoldning. Vores INFINITY face & body serum-lotion har samme formular, dog uden parfume, og er særlig gavnlig til børn og sensitiv hud. 


[collection1]

- Lindring med ren aloe vera. Smør huden med gelé fra den helende lægeplante aloe vera ”Aloe barbadensis miller”. Undgå den gule saft fra bladets kant, når planten skæres. En kombination af aftersun og ren aloe vera kan være en effektiv og lindrende behandling.

- Lindring med yoghurt. Dæk det skoldede område med kølig yoghurt. Vælg fed yoghurt, som er syrnet med mælkesyre- og l.acidophiluskultur. Yoghurten vil lindre, og mælkesyrebakterierne vil styrke hudens mikrobiom, immunforsvar og barriere.

- Undgå tætsiddende tøj. Find i stedet det løstsiddende og luftige tøj frem fra garderoben - i naturlige materialer, så huden kan ånde. 

- Drik rigeligt væske. En solskoldning trækker væske væk fra kroppens organer og ud til hudens overflade for at kompensere den dehydrering, der sker i huden. Derfor er det vigtigt, at vi husker at drikke mere end normalt. Dog vil kroppens vitale organer altid tage førsteprioritet på det vand, vi drikker, så huden står altså ”sidst i køen”. Så, stay hydrated.

-  Drik vand tilsat elektrolytter. Elektrolytter er næringssalte, der hjælper kroppen med at opretholde en optimal væskebalance. Elektrolytter kan købes i tabletform på apoteket, men de findes også i kokosvand, som er tilgængeligt i de fleste supermarkeder.

Har du hverken elektrolytter eller kokosvand ved hånden, kan du blande din egen simple elektrolytdrik med simple ingredienser fra køkkenet.

Opskrift på elektrolytdrik 

Bland 1 liter vand med ½ tsk. salt og 2-3 spsk. sukker.
Tilsæt evt. en smule citronsaft for at give lidt lemonadeagtig smag.
Sukkeret vil hjælpe din krop med bedre at optage vand og salt, så du kan bevare en god væskebalance.

Spis vandholdige fødevarer. Det siges, at kroppen optager væske bedst fra frugt/grønt. Det er derfor en god ide at spise agurk, melon og andre vandholdige fødevarer, såfremt du er blevet solskoldet.

Søg altid læge hvis forbrændingen giver følgesymptomer som:

Svimmelhed, kvalme, feber, hurtig puls, bleghed og koldsved. Hvis du føler dig generet af lys eller har smerter omkring øjnene. Eller hvis solskoldningen er meget smertefuld.

Hvad er en solskoldning?

En solskoldning svarer til en 1. gradsforbrænding, og den viser sig som regel først 4-6 timer, efter solforbrændingen er sket. Nogle mærker allerede en stikkende varme i huden, mens de er i solen som et varsel om, at huden har ”fået nok”. Andre mærker det først, når det er for sent.

En solskoldning er hudens reaktion på UVB-stråler. Når huden eksponeres for solen, danner hudcellerne pigmentet melanin, der hjælper med at beskytte huden mod solen og gør os solbrune. Lys hud er mere udsat for at blive forbrændt end mørk hud, da den lyse hud fra naturens side danner mindre melanin, end den mørke hud gør. Den mørke hud kan dermed tåle UVB-strålerne i længere tid uden at blive solskoldet. Det betyder dog ikke, at mørk hud ikke behøver solbeskyttelse. Uden solcreme vil solens UVA-stråler stadig trænge igennem huden og kan forsage celleskader og for tidlige alderstegn.

Vores bedste tip er altid at have en solcreme med i tasken i de solrige måneder. For en sikkerheds skyld. 

For hver gang huden bliver forbrændt, øges risikoen for celleforandringer. Men der er dog ingen grund til at holde sig væk fra solen, da solen også bringer energi og de vigtige D-vitaminer med sig. Med en god portion solfornuft kan du sagtens nyde solen til fulde - uden bekymring.